Κυρώσεις από τη VW σε όσους επέτρεψαν την δοκιμή ρύπων σε ανθρώπους και πιθήκους

Την επιβολή εσωτερικών κυρώσεων εναντίον εκείνων που επέτρεψαν την πραγματοποίηση δοκιμών εισπνοής καυσαερίου σε πιθήκους και ανθρώπους προανήγγειλε η αυτοκινητοβιομηχανία της Volkswagen, μετά το νέο σκάνδαλο που ξέσπασε και πλήττει τον εταιρικό κολοσσό της Γερμανίας.

Ο διευθυντής του ομίλου, Ματίας Μίλερ, τόνισε χθες από τις Βρυξέλλες όπου βρέθηκε σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, ότι η πραγματοποίηση δοκιμών σε πιθήκους το 2014, η οποία και αποκαλύφθηκε από τους New York Time, «δεν είναι ηθικές και προκαλούν αποστροφή στον κόσμο».

«Υπάρχουν πράγματα που γίνονται και άλλα που δεν γίνονται. Αυτό ήταν! Οι αναγκαίες συνέπειες πρέπει επιτέλους να επιβληθούν» τόνισε χαρακτηριστικά.

“Προσπάθησα να την εμποδίσω”

Από την άλλη πλευρά, ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων, Τόμας Στεγκ παραδέχθηκε στην εφημερίδα Bild ότι ενημερώθηκε για την ύπαρξη των δοκιμών που προέρχεται από τους κινητήρες ντίζελ της Volkswagen, όταν παραποιήθηκε το λογισμικό τους, ώστε να εμφανίζονται λιγότεροι ρύποι κατά την διενέργεια των ελέγχων.

Ωστόσο, επέμεινε ότι προσπάθησε να εμποδίσει τη διεξαγωγή τέτοιων δοκιμών σε ανθρώπους, μέσω του EUGT, του οργανισμού έρευνας που χρηματοδοτείται από την Volkswagen και τις Daimler, BMW και Bosch.

«Αυτή η μελέτη δεν έπρεπε να έχει γίνει ποτέ, είτε πρόκειται για ανθρώπους, είτε πρόκειται για πιθήκους. Αυτό που συνέβη είναι αδιανόητο, λυπάμαι πραγματικά» συμπλήρωσε ο Τόμας Στεγκ για το θέμα.

Όσο για τις επιπτώσεις της έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε 25 υγιείς ανθρώπους στο διάστημα 2013 – 2014, ο Στεγκ πρόβαλλε την εξωφρενική δικαιολογία, ότι οι εθελοντές εκτέθηκαν σε «πολύ χαμηλά επίπεδα ρύπων από αυτά που έχουν διαπιστωθεί σε πολλούς χώρους εργασίας και κανένας από αυτούς δεν είχε επιπτώσεις στην υγεία του».

Loading