Κοινό μέτωπο Πούτιν – Μέρκελ στο θέμα του Ιράν

Υπέρ της διατήρησης της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν τάχθηκαν ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, σε τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν την Παρασκευή (11/5).

Οι ηγέτες των δύο χωρών «συζήτησαν την κατάσταση που συνδέεται με το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (σ.σ. τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν) μετά τη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ», ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή μου, μια εβδομάδα πριν από την επίσκεψη της Μέρκελ στη Ρωσία.

«Υπογράμμισαν τη θεμελιώδη σημασία της διατήρησης του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης για τη διεθνή και περιφερειακή ασφάλεια», πρόσθεσε ακόμη η ρωσική ανακοίνωση.

Στις 18 Μαΐου, η Άγκελα Μέρκελ αναμένεται στο Σότσι, στη νότια Ρωσία, για μια συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Επαφές με Ευρώπη και Τουρκία

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, κάλεσε την Πέμπτη (10/5) τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν υπογράψει τη συμφωνία να «επεξεργαστούν μέτρα για τη διατήρηση του εγγράφου αυτού που είναι σημαντικό για την περιφερειακή ασφάλεια».

Μάλιστα, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης, το Κρεμλίνο ανέφερε πως ο Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχαν τηλεφωνική συνδιάλεξη σχετικά με την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Οι δύο ηγέτες «επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους» να συνεχίσουν να συνεργάζονται προς αυτόν το σκοπό με τις άλλες χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές, εξάλλου, Ερντογάν και Πούτιν «συμφώνησαν πως η αμερικανική απόφαση στο θέμα της πυρηνικής συμφωνίας ήταν εσφαλμένη και υπογράμμισαν πως αυτή η συμφωνία αποτελεί μια διπλωματική επιτυχία η οποία πρέπει να διατηρηθεί».

Η στάση της Μέρκελ έναντι των ΗΠΑ

Μία ημέρα αφότου η ρωσική διπλωματία ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να συνεχίσει τη «στενή συνεργασία» με την Τεχεράνη για τη συμφωνία, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε την Παρασκευή πως η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθεί από την πυρηνική συμφωνία για το Ιράν δεν είναι λόγος να τεθεί υπό αμφισβήτηση η σχέση της Ευρώπης με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πρόσθεσε, δε, πως οι πιθανότητες να διασωθεί η συμφωνία χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να συζητηθούν με το Ιράν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading