Καταλονία: Ο φυλακισμένος Σάντσες απέσυρε την υποψηφιότητά του

Δεν θα συμμετάσχει εν τέλει στις εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν στην Καταλονία ο φυλακισμένος αυτονομιστής ηγέτης και υποψήφιος για την προεδρία της περιφέρειας Ζόρντι Σάντσες. Την συγκεκριμένη απόφαση ανακοίνωσε ο πρόεδρος  του καταλανικού κοινοβουλίου, Ρότζερ Τόρεντ.

Ο Σάντες βρίσκεται στην φυλακή εδώ και αρκετό καιρό, καθώς κατηγορείται από την κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης για «στάση». Eξελέγη βουλευτής τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ βρισκόταν ήδη στην φυλακή. Ο ίδιος ήθελε να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της Καταλονίας, ωστόσο αυτό δεν καθίσταται δυνατό καθώς η Μαδρίτη αρνείται να του χορηγήσει άδεια αποφυλάκισης, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο εμπόδια στον σχηματισμό περιφερειακής κυβέρνησης.

Τι ανέφερε ο Τόρεντ

Από την πλευρά του, νυν πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου ο Ρότζερ Τόρεντ, αναφέρθηκε στη δυσκολία διορισμού του Σάντες στην προεδρία της Καταλονίας από τη στιγμή που βρίσκεται στη φυλακή και κατήγγειλε ότι η παραμονή του εκεί συνιστά «επίθεση στα θεμελιώδη δικαιώματά του».

«Ο Σάντσες με ενημέρωσε ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του για την προεδρία, κρίνοντας ότι αυτή είναι η καλύτερη υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει στη χώρα».

Παράλληλα, ο Τόρεντ  ανακοίνωσε ότι από αύριο θα έχει συναντήσεις με τους εκπροσώπους των κομμάτων για να οριστεί νέος υποψήφιος για την καταλανική προεδρία.

 

Γιατί βρίσκεται στην φυλακή

Ο 53χρονος πολιτικός, έχει τεθεί υπό προσωρινή κράτηση από τα μέσα Οκτωβρίου επειδή συμμετείχε στις 20 Σεπτεμβρίου σε διαδήλωση κατά της πραγματοποίησης ερευνών, η οποία εμπόδισε για πολλές ώρες τα μέλη των δυνάμεων της τάξης να προχωρήσουν στις έρευνες αυτές.

Loading