Καταλονία: Εκλογές με μοναδικό υποψήφιο τον Πουτζδεμόν

Ορίστηκε η τελική ημερομηνία, κατά την οποία πρόκειται να διεξαχθούν οι εκλογές στην Καταλονία, ύστερα από ψηφοφορία που προηγήθηκε από το τοπικό κοινοβούλιο. Όπως ανακοινώθηκε από τους αρμόδιους, οι εκλογές αυτές πρόκειται να διεξαχθούν στις 30 Ιανουαρίου.

Αυτή όμως η εκλογική αναμέτρηση, αναμένεται να έχει έναν και μοναδικό υποψήφιο για την προεδρία της πιο εύπορης περιφέρειας της Ισπανίας. Αυτός, δεν είναι άλλος από τον αποπεμφθή, αυτονομιστή ηγέτη Κάρλες Πουτζντεμόν ο οποίος έχει αυτοεξοριστεί τους τελευταίους μήνες στις Βρυξέλλες.

Οι αντιδράσεις της ισπανικής κυβέρνησης

Όπως είναι φυσικό το θέμα αυτό στην Καταλονία προκάλεσε τριγμούς στην κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας με την αντιπρόεδρο της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία να προβαίνει σε εμπρηστικές δηλώσεις. Όπως ανέφερε η κυβέρνηση έκανε το πρώτο βήμα προς την απαγόρευση εκλογής του πρώην ηγέτη της Καταλονίας.

Η Μαδρίτη φαίνεται να εξαντλεί όλες τις οδούς αποφυγής να χρηστεί και πάλι ο Πουτζδεμόν πρόεδρος της Καταλονίας, καθώς ζήτησε από το Συμβούλιο της Επικρατείας να γνωμοδοτήσει για το αν μπορεί να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά της απόφασης του προέδρου του καταλανικού κοινοβουλίου να ορίσει τον Κάρλες Πουτζντεμόν ως μοναδικό υποψήφιο στις επόμενες τοπικές εκλογές της Καταλονίας.

Όπως ανέφερε η ίδια σε συνέντευξη τύπου, αν το Συμβούλιο της Επικρατείας γνωμοδοτήσει θετικά, η προσφυγή θα κατατεθεί αμέσως.

«Υπάρχει ένα ένταλμα σύλληψης εις βάρος του κ. Πουτζντεμόν, άρα το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει (αν επιστρέψει) στην Ισπανία είναι να τεθεί στη διάθεση της δικαιοσύνης, δεν διαθέτει την ελευθερία κυκλοφορίας που θα του επέτρεπε να είναι παρών στο κοινοβούλιο».

Loading