«Κατά της ειρήνης το πάγωμα της οικονομικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Παλαιστίνη»

Ο απεσταλμένος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) στην Ουάσινγκτον, ο Χουσάμ Ζομλότ, τάχθηκε σθεναρά κατά της απόφασης της κυβέρνησης Τραμπ να παγώσει τη χρηματοδοτική βοήθεια προς τη Παλαιστίνη, κάνοντας λόγο για «κίνηση κατά της ειρήνης» και για «πολιτικό εκβιασμό».

Πιο συγκεκριμένα, η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να «παγώσει» την «πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια που προορίζονταν αρχικά για προγράμματα στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας» με στόχο το συγκεκριμένο κεφάλαιο να διατεθεί σε «προγράμματα υψηλής προτεραιότητας αλλού».

«Αυτή η κυβέρνηση οδεύει να κατεδαφίσει το αμερικανικό όραμα και την αμερικανική δέσμευση δεκαετιών στην Παλαιστίνη. Μετά την Ιερουσαλήμ και την UNRWA, αυτό δεν κάνει τίποτε άλλο πέρα από το να επιβεβαιώνει την εγκατάλειψη της λύσης των δύο Κρατών και την πλήρη υιοθέτηση της ατζέντας εναντίον της ειρήνης του (πρωθυπουργού του Ισραήλ Βενιαμίν) Νετανιάχου», τόνισε ο Ζομλότ σε ανακοίνωσή του.

«Η μετατροπή της ανθρωπιστικής και της αναπτυξιακής βοήθειας σε εργαλείο πολιτικού εκβιασμού δεν θα έχει αποτέλεσμα», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται πως οι σχέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Παλαιστίνη, έχουν παγώσει, ιδιαίτερα μετά την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να αναγνωρίσει μονομερώς την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, πολλοί παρατηρητές βλέπουν στις αμερικανικές αποφάσεις για την οικονομική βοήθεια μια προσπάθεια με σκοπό να ασκηθεί ασφυκτική πίεση στην Παλαιστινιακή Αρχή ώστε εντέλει να αναγκαστεί να δεχθεί το ειρηνευτικό σχέδιο το οποίο σκοπεύει να παρουσιάσει η κυβέρνηση Τραμπ.

Loading