«Καμπανάκι» για την Τουρκία χτυπά η Διεθνής Αμνηστία

Τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στην Τουρκία κρούει η Διεθνής Αμνηστία, προειδοποιώντας ότι οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα δρακόντεια μέτρα κατά της ελευθερίας της έκφρασης πιθανότατα θα συνεχιστούν, όσο η χώρα παραμένει υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης.

Δριμεία κριτική στην Τουρκία

Η Διεθνής Αμνηστία, στην ετήσια έκθεσή της για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το 2017, στηλιτεύει την Τουρκία, η οποία –σημειωτέον- είναι μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, ενώ 150.000απολύθηκαν ή τέθηκαν σε αργία.

Εξάλλου, οι επικριτές του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζουν ότι ο «Σουλτάνος» χρησιμοποιεί την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία τέθηκε σε ισχύ μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και έχει ανανεωθεί έκτοτε έξι φορές, προκειμένου να καταστείλει τους αντιφρονούντες και την αντιπολίτευση.

Η κυβέρνηση του Ερντογάν, από την πλευρά της, επιμένει πως τα μέτρα ασφαλείας είναι απαραίτητα, δεδομένης της σοβαρότητας των απειλών που αντιμετωπίζει.

“Η δυσλειτουργία της κοινωνίας των πολιτών και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δημιουργούν το κατάλληλο έδαφος για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», εξήγησε ο Άντριου Γκάρντνερ, ερευνητής της Αμνηστίας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Κωνσταντινούπολη.

“Δυστυχώς, φαίνεται πιθανόν να συνεχιστούν οι παραβιάσεις για όσο παραμένει σε ισχύ η κατάσταση έκτακτης ανάγκης”, προειδοποίησε.

Νόμοι χωρίς καν να εισαχθούν στο κοινοβούλιο

Εκμεταλλευόμενοι το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, ο πρόεδρος και η κυβέρνηση στην Τουρκία μπορούν να περνούν νέους νόμους, χωρίς να τους εισάγουν προηγουμένως στο κοινοβούλιο. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι το τελευταίο διάστημα έχουν κλείσει περισσότερα από 2.200 ιδιωτικά σχολεία, 19 εργατικά συνδικάτα, 15 πανεπιστήμια και σχεδόν 150 μέσα ενημέρωσης.

Ο Γκάρντνερ επισήμανε, μάλιστα, ότι στοχοποιούνται ιδιαίτερα οι δημοσιογράφοι, καθώς και όσοι επικρίνουν την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την Ένωση Τούρκων Δημοσιογράφων, εξάλλου, περίπου 160 δημοσιογράφοι έχουν φυλακιστεί και οι περισσότεροι από αυτούς συνελήφθησαν τον Ιούλιο του 2016, αμέσως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading