Επίθεση Ερντογάν στην ελληνική οικονομία και τους οίκους αξιολόγησης

«Πυρ και μανία» έγινε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την απόφαση του οίκου αξιολόγησης Moody’s, την οποία χαρακτήρισε πολιτική. Ο συγκεκριμένος οίκος πιστοληπτικής ικανότητας αποφάσισε να υποβαθμίσει κατά μια μονάδα την οικονομία της γείτονος. Από την κριτική του όμως δεν ξέφυγε ούτε η ελληνική οικονομία η οποία αναβαθμίστηκε, συγκρίνοντάς την μάλιστα με την τουρκική.

Καταγγελτικός ήταν ο λόγος του Ερντόγαν, καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε, «Η τουρκική οικονομία είναι “στην αιχμή της” και κάποιοι θέλουν να  ωθήσουν την Τουρκία στο περιθώριο για να ανοίξει ο δρόμος για όσους θα επωφεληθούν από αυτό».

Τα κριτήρια των οίκων αξιολόγησης και η σύγκριση με την Ελλάδα

Στο στόχαστρο του «Σουλτάνου» όμως μπήκε κυρίως η ελληνική οικονομία την οποία χαρακτήρισε «βυθισμένη», ενώ ο ίδιος δηλώνει ιδιαίτερα εξοργισμένος για την απόφαση υποβάθμισης της τουρκικής οικονομίας η οποία τέθηκε στην κατηγορία «σκουπίδια» όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Ποια είναι τα μέτρα σας; Οι γείτονές μας έχουν βυθιστεί, είναι εξαντλημένοι και εσείς τους ανεβάζετε τέσσερις βαθμίδες. Η τουρκική οικονομία αναπτύσσεται. Δεν είναι στάσιμη. Δεν έχει πτωτική τάση. Σας ξέρουμε καλά».

Υπενθυμίζεται ότι βάσει των κριτηρίων του οίκου Moody’s, η τουρκική οικονομία υποβαθμίστηκε κατά μια βαθμίδα, και βρίσκεται τώρα στο Ba2, από το Ba1.

 

Loading