Ισπανία: Πρόστιμο 92 ευρώ στον πατέρα του «παιδιού στη βαλίτσα»

Πρόστιμο 92 ευρώ επέβαλε δικαστήριο της Θέουτα στον πατέρα του 8χρονου αγοριού από την Ακτή Ελεφαντοστού που είχε βρεθεί το 2015 κρυμμένο σε μια βαλίτσα, για να μπορέσει να περάσει τα νότια σύνορα της Ευρώπης, στην Ισπανία.

Το χρονικό της υπόθεσης

Το περιστατικό είχε συμβεί στις 7 Μαΐου του 2015. Τότε, η βαλίτσα που μετέφερε μια νεαρή Μαροκινή πέρασε από το σκάνερ μεθοριακού σημείου ελέγχου στη Θέουτα και οι φρουροί είδαν έκπληκτοι τη σιλουέτα ενός παιδιού σε εμβρυακή στάση.

Αρχικά, η εισαγγελία είχε ζητήσει να τιμωρηθεί με τριετή φυλάκιση ο 45χρονος πατέρας του αγοριού, Αλί Ουατάρα, και με εξαετή κάθειρξη η νεαρή μητέρα που μετέφερε τη βαλίτσα και η οποία καταζητείται ακόμη από την αστυνομία.

«Βάλανε σε κίνδυνο τη ζωή του παιδιού, το οποίο βρέθηκε στριμωγμένο απάνθρωπα μέσα σε μια πολύ μικρή βαλίτσα, χωρίς εξαερισμό», είπε την Τρίτη (20/2), κατά την έναρξη της δίκης, ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Φερνάντο Τεσόν, συνοψίζοντας τα επιχειρήματα της διώκουσας αρχής.

Η μαρτυρία του παιδιού και η τελική απόφαση

Στο τέλος της ακροαματικής διαδικασίας, ωστόσο, ο εισαγγελέας ζήτησε τελικά να επιδικαστεί πρόστιμο 224 ευρώ σε βάρος του πατέρα, επειδή δεν αποδείχθηκε ότι “γνώριζε με ποιον τρόπο θα έβαζαν στην Ισπανία τον γιο του”.

Εν τέλει, το δικαστήριο τιμώρησε τον πατέρα με πρόστιμο 92 ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη ότι είχε ήδη τεθεί υπό προσωρινή κράτηση για έναν μήνα.

Μάλιστα, η τελική απόφαση ελήφθη, μετά τη μαρτυρία του ίδιου του παιδιού, του 10χρονου πλέον Αντού. Το αγόρι εξήγησε ότι, πριν από το ταξίδι του, ο πατέρας τού είχε εξηγήσει ότι θα περνούσε στην Ευρώπη “οδικώς” και πως δεν του είχε πει ποτέ για βαλίτσα.

Η ιστορία της οικογένειας

Όσον αφορά τον πατέρα, είχε καταθέσει νωρίτερα, ότι τότε ζούσε για οκτώ χρόνια στην Ισπανία, έχοντας άδεια διαμονής, σταθερή δουλειά και κατοικία, αλλά χωρίς να έχει καταφέρει να πάρει στην Ισπανία το μικρότερο γιο του, παρά μόνο τη σύζυγο και την κόρη του. Όπως υποστήριξε, οι αρχές αρνούνταν να σμίξει όλη η οικογένεια, με το επιχείρημα ότι τα 1.300 ευρώ που έβγαζε από τη δουλειά του δεν ήταν αρκετά.

Ο εμπαιγμός από δίκτυο διακινητών

Μάλιστα, ο Αλί είπε ότι είχε πληρώσει 5.000 ευρώ σε ένα δίκτυο διακινητών, το οποίο άλλαζε συνέχεια στρατηγική, κοροϊδεύοντάς τον.

“Ένας άνδρας από το Καμερούν μας είπε στην Ακτή Ελεφαντοστού, ότι μπορούσε να καταφέρει να έρθει ο γιος μου με προσωρινή βίζα ως τη Μαδρίτη, αλλά πήγα εκεί και το παιδί δεν ήρθε. Μετά μου είπαν, ότι θα έρθει στην Καζαμπλάνκα, πήγα εκεί, και μου είπαν ότι ο Αντού θα περάσει τα σύνορα στην Θέουτα», κατέθεσε σχετικά.

“Το καταλαβαίνω αυτό, θέλατε να φέρετε τον γιο σας”, του είπε ο εισαγγελέας και πρόσθεσε: “Όμως δεν νοιαστήκατε να μάθετε υπό ποιες συνθήκες και δεν σκεφτήκατε ότι αυτό μπορεί να οδηγούσε σε μια κάποιου είδους παρανομία”.

Τότε, ο πατέρας απάντησε πως δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα μετέφεραν τον γιο του μέσα σε μια βαλίτσα.

Ο πρώην καθηγητής φιλοσοφίας και γαλλικών στο Αμπιτζάν είχε φτάσει το 2006 στην Ισπανία, λαθραία από την θάλασσα, όπως κάνουν χιλιάδες Αφρικανοί κάθε χρόνο με αυτοσχέδια σκάφη.

“Θα ξαναρχίσουμε να ζούμε όλοι μαζί, η γυναίκα μου, η κόρη μου, ο γιος μου και εγώ στο Μπιλμπάο», δήλωσε ανακουφισμένος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading