Ισπανία: Η κρατική ραδιοτηλεόραση «μπαίνει» στα email των υπαλλήλων

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στην Ισπανία ο νέος εσωτερικός κανονισμός της ισπανικής κρατικής ραδιοτηλεόρασης RTVE, ο οποίος επιτρέπει στη διοίκηση να ελέγχει το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο των υπαλλήλων της.

Όπως αναφέρει η ηλεκτρονική εφημερίδα El Publico, το ΔΣ της RTVE ενέκρινε εσωτερικό κανονισμό «για την υπεύθυνη και ασφαλή χρήση όλων των συστημάτων και μέσων πληροφορικής» του ομίλου, ο οποίος περιέχει εννέα σημεία.

Αυτό που διχάζει και προκαλεί αναστάτωση, ωστόσο, είναι το όγδοο εξ αυτών, που αφορά τον ουσιαστικό έλεγχο της τήρησης του κανονισμού, ο οποίος είχε εγκριθεί στις 31 Ιανουαρίου.

Υπό το φόβο των κυβερνοεπιθέσεων

Όπως διατείνεται στο κείμενο του εσωτερικού κανονισμού η δημόσια ραδιοτηλεόραση της Ισπανίας, στόχος του συγκεκριμένου σημείου είναι η αντιμετώπιση «των αυξημένων κυβερνοεπιθέσεων».

Βάσει αυτού, λοιπόν, η διοίκηση «θα μπορεί να έχει ελέγχει τη χρήση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των εργαζομένων της και την πρόσβαση στο Ίντερνετ καθ’ όλες τις εργάσιμες ημέρες».

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει, πως η διοίκηση της RTVE θα έχει στο εξής το δικαίωμα να πραγματοποιεί περιοδικούς ελέγχους στα τμήματα και να εγκαταστήσει μηχανές επίβλεψης στους υπολογιστές των εργαζομένων της, γεγονός που εύλογα έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στην Ισπανία.

Αυτή η εξέλιξη, εξάλλου, μπορεί να θεωρηθεί παραβίαση του άρθρου 20 του Ισπανικού Συντάγματος, για την ελεύθερη συνείδηση, το επαγγελματικό απόρρητο και την προστασία των πηγών.

Ζητούνται διευκρινήσεις

Ήδη, μετά από αυτήν την εξέλιξη και τον ντόρο που έχει προκληθεί, το ειδικό εποπτικό όργανο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης ζήτησε από τη διοίκησή της να αποσαφηνίσει το πνεύμα του εσωτερικού κανονισμού.

Επισημαίνεται, εξάλλου, ότι δεν καθορίζεται πώς πρόκειται να εξασφαλίσει τον έλεγχο των μέσων επικοινωνίας που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοί της. Σε κάθε περίπτωση, οι εργαζόμενοι τονίζουν πως θα υπερασπισθούν το επαγγελματικό τους απόρρητο και πως σε περίπτωση που αυτό διακυβευθεί, «θα προσφύγουν στα δικαστήρια εναντίον αυτού του κανονισμού».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading