Η Τουρκία δεν ανταλλάσσει Τσέχους ύποπτους με πρώην ηγέτη του PYD

Κατηγορηματική είναι η άρνηση της Τουρκίας να ανταλλάξει δύο Τσέχους ύποπτους που έχει υπό κράτηση με τον πρώην ηγέτη του κόμματος PYD των Κούρδων της Συρίας, Σάλεχ Μούσλιμ, ο οποίος συνελήφθη το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Πράγα. Αυτό τουλάχιστον δήλωσε σήμερα, ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ.

Ο τελευταίος μιλώντας στους δημοσιογράφους στο κοινοβούλιο τόνισε πως η Τουρκία περιμένει πως το τσέχικο δικαστήριο, το οποίο αναμένεται να συζητήσει την συγκεκριμένη υπόθεση σήμερα, θα αποφασίσει την προσωρινή κράτηση του Μούσλιμ για διάστημα από 16 έως 40 ημέρες, στην διάρκεια των οποίων η Άγκυρα μπορεί να επιδώσει αίτημα για την έκδοσή του.

Ένταλμα σύλληψης από τον Νοέμβρη του ’16

Να σημειωθεί ότι ο πρώην ηγέτης ανήκει στο κόμμα PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας), που αποτελεί την κύρια συνιστώσα του συνασπισμού TEV – DEM, ο οποίος κυβερνά αυτόνομα τμήματα Κούρδων της βόρειας Συρίας, περιλαμβανομένου και του Αφρίν.

Η Άγκυρα θεωρεί ότι το PYD και η πολιτοφυλακή YPG αποτελούν παρακλάδια του PKK (Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν) που εδώ και χρόνια διεξάγει ένοπλο αγώνα στο τουρκικό έδαφος, ενώ τον Νοέμβριο του 2016, είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψης του Μούσλιμ, για μια επίθεση που σημειώθηκε στην Άγκυρα, τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 29 ανθρώπων. Στην υπόθεση αυτή, ο Μούσλιμ αρνείται κάθε ανάμιξη.

Loading