Η Νορβηγία βάζει τα… γυαλιά στους Αμερικανούς

Την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ ζητά ένοπλους καθηγητές στα σχολεία, η Νορβηγία αποφασίζει την απαγόρευση της χρήσης ημιαυτόματων όπλων στη χώρα. Εκ διαμέτρου αντίθετη αντιμετώπιση της κατάστασης από δύο χώρες έχουν πληρώσει την οπλοκατοχή με αίμα δεκάδων αθώων πολιτών…

Την Τρίτη (27/2), λοιπόν, η σκανδιναβική χώρα αποφάσισε να απαγορεύσει τα ημιαυτόματα όπλα, αρχής γενομένης από το 2021. Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι εκείνη τη χρονιά θα συμπληρωθούν δέκα χρόνια από την πολύνεκρη επίθεση που είχε διαπράξει το 2011 ο ακροδεξιός εξτρεμιστής Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ στη νήσο Ουτόγια και η οποία είχε οδηγήσει στο θάνατο 69 ανθρώπους.

«Σήμερα φαίνεται πως μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης. Επομένως τα ημιαυτόματα όπλα θα απαγορευτούν στη Νορβηγία», επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πέτερ Φρέλιχ, εκπρόσωπος του συντηρητικού κόμματος στην επιτροπή για θέματα Δικαιοσύνης του κοινοβουλίου.

Το μακελειό που σόκαρε την Ευρώπη

«Αυτή είναι μια πολύ καλή απόφαση, ακόμα και αν λαμβάνεται με καθυστέρηση», ήταν η αντίδραση της προέδρου της οργάνωσης συμπαράστασης στα θύματα της επίθεσης του 2011, Λίσπετ Κριστίν Ρόινελαντ. Το μακελειό του 2011, βλέπετε, είχε σοκάρει την Ευρώπη και είχε προκαλέσει παγκόσμια αίσθηση και αποτροπιασμό.

Ήταν 22 Ιουλίου του 2011, όταν ο Μπράιβικ τοποθέτησε μια βόμβα στη Νορβηγία, κοντά στην έδρα της κυβέρνησης, στο Όσλο, σκοτώνοντας οκτώ ανθρώπους. Λίγες ώρες αργότερα, ο ίδιος δράστης εξαπέλυσε επίθεση σε μια κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος, στο νησάκι Ουτόγια, κυνήγησε τους εφήβους και σκότωσε 69 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους νέους. Αυτή ήταν η πλέον πολύνεκρη επίθεση που έχει σημειωθεί στη Νορβηγία από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε έκθεση που δημοσιεύτηκε το 2012, μια επιτροπή που είχε συγκροτηθεί για να καταλήξει σε συμπεράσματα σχετικά με το μακελειό, είχε συστήσει, μεταξύ των 31 προτάσεών της, την απαγόρευση των ημιαυτόματων όπλων.

Η απόφαση για την απαγόρευση λαμβάνεται την ώρα που «φουντώσει» η δημόσια διαμάχη για το θέμα της οπλοκατοχής, μετά το μακελειό στη Φλόριντα των ΗΠΑ, το οποίο στοίχισε τη ζωή σε 17 ανθρώπους.

Loading