Η Ιταλία είπε «όχι» στον ελλιμενισμό πλοίου που διέσωσε 300 μετανάστες

Η ιταλική κυβέρνηση αρνήθηκε νωρίτερα να επιτρέψει τον ελλιμενισμό επί ιταλικού εδάφους σε πλοίο μη κυβερνητικής οργάνωσης που μετέφερε δεκάδες μετανάστες, με την κατηγορία ότι η επιχείρηση διάσωσης δεν έγινε στο πλαίσιο των κανόνων των ασφαλών συνθηκών πλεύσης.

Η συγκεκριμένη οργάνωση με την επωνυμία Lifeline, διέσωσε περίπου 300 μετανάστες και πρόσφυγες που είχαν εντοπιστεί σε φουσκωτή λέμβο στα ανοιχτά της Λιβύης.

Τι αναφέρουν οι Ιταλοί αξιωματούχοι

Από την πλευρά του, ο Ιταλός υπουργός Υποδομών Ντανίλο Τονινέλι ανέφερε ότι η συγκεκριμένη μη κυβερνητική οργάνωση δεν πληρούσε τις απαραίτητες υποδομές προκειμένου να προχωρήσει σε μια τέτοιου είδους δράση. Μάλιστα, ο ίδιος κάλεσε την ιταλική Ακτοφυλακή να ξεκινήσει έρευνα σε βάρος του συγκεκριμένου περιστατικού.

Αίσθηση όμως προκάλεσαν και οι δηλώσεις σχετικά με την υπόθεση που έκανε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Μετέο Σαλβίνι μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook.

«Θελήσατε να πιέσετε την κατάσταση και να μην ακούσετε την ιταλική και την λιβυκή ακτοφυλακή; Ωραία, αυτό το φορτίο ανθρώπινων υπάρξεων θα το πάτε στην Ολλανδία, λοιπόν, θα κάνετε ένα λίγο μεγαλύτερο κύκλο», ανέφερε ο Σαλβίνι.

Μέχρι αυτή την ώρα, στο πλοίο παρέχουν βοήθεια οι δυνάμεις του λιβυκής ακτοφυλακής. Από την πλευρά της, η ΜΚΟ, μέσω της ανακοίνωσης που εξέδωσε σχετικά με το συγκεκριμένο περιστατικό σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «αυτό που ελπίζουμε είναι οι λιβυκές δυνάμεις να φερθούν με επαγγελματισμό και να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο».

Loading