Η Ισπανία ακυρώνει πώληση βομβών στην Σαουδική Αραβία

Το ισπανικό υπουργείο Άμυνας, επιβεβαίωσε τελικά τα δημοσιεύματα του ισπανικού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία η Μαδρίτη θα ακύρωνε τελικά την συμφωνία του 2015, περί πώλησης βομβών στην Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, κύρια αιτία αυτής της απόφασης, είναι ο φόβος ότι το Ριάντ θα χρησιμοποιήσει τις βόμβες αυτές τις οποίες θα εισήγαγε από την Ισπανία, στις πολεμικές συγκρούσεις που μαίνονται στην Υεμένη.

Σύμφωνα με τον ισπανικό ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser το υπουργείο ξεκίνησε τη διαδικασία για την ακύρωση μιας σύμβασης που είχαν υπογράψει οι δύο χώρες το 2015 και αφορούσε την πώληση 400 βομβών κατευθυνόμενων με λέιζερ. Παράλληλα σχεδιάζεται και η επιστροφή της προκαταβολής που είχε πληρώσει η Σαουδική Αραβία ύψους 9,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του υπουργείου αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, ανέφερε απλώς ότι η είδηση επιβεβαιώνεται.

Η Διεθνής Αμνηστία και άλλες οργανώσεις καταγγέλλουν τις πωλήσεις όπλων από χώρες της Δύσης στη Σαουδική Αραβία και στους συμμάχους της. Η ανακοίνωση έγινε την ώρα που η υφυπουργός Εμπορίου Σιάνα Μέντεθ, αρμόδια για τις εξοπλιστικές συμβάσεις, συναντιόταν με εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων (Διεθνής Αμνηστία, Oxfam, Greenpeace και άλλων) που αντιτίθενται στις πωλήσεις αυτές. Η Λάρα Κοντρέρας, που εκπροσωπούσε την Oxfam στη συνάντηση αυτή, είπε ότι η κυβέρνηση δεν ανέλαβε άλλες σαφείς δεσμεύσεις.

Loading