Η Αρμενία ακύρωσε τη συμφωνία ειρήνης με την Τουρκία

Δυσοίωνο προβλέπεται το μέλλον μεταξύ Αρμενίας και Τουρκίας μετά τη σημερινή αιφνιδιαστική απόφαση του Ερεβάν να ακυρώσει τη συμφωνία ειρήνης που υπέγραψε με την Τουρκία το 2009.

Σύμφωνα με το Reuters, την ακύρωση της συμφωνίας ανακοίνωσε το γραφείο του προέδρου της Αρμενίας, με τον Σερζ Σαρκισιάν να επιρρίπτει ευθύνες στην Άγκυρα βασιζόμενος στο γεγονός ότι ουδέποτε επικύρωσε τη συμφωνία από το δικό της κοινοβούλιο.

Παρόλα αυτά ο Αρμένιος πρόεδρος διευκρίνισε ότι παρά την αρνητική τροπή που πήρε το όλο θέμα, η χώρα του παραμένει διατεθειμένη να συνεργασία με την Τουρκία στο μέλλον εφόσον «υπάρχει η ίδια πρόθεση και από την τουρκική πλευρά».

Εδαφικό θέμα θέτει η Τουρκία

Μετά από αυτήν την εξέλιξη η Τουρκία δεν έχει αντιδράσει ακόμα. Πάντως τις τελευταίες ημέρες το κλίμα μεταξύ των δυο χωρών είναι ιδιαίτερα τεταμένο, καθώς η τουρκική κυβέρνηση, με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, έκανε λόγο για σφαγή των Αζέρων από τους Αρμενίους στην πόλη Khojaly, στην περιοχή Ναγκόρνο Καραμπάχ, στο Αζερμπαϊτζάν το μακρινό 1991.

Μάλιστα, το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών έθεσε και εδαφικό ζήτημα ισχυριζόμενο ότι το 20% των εδαφών του Αζερμπαϊτζάν βρίσκεται υπό αρμενική κατοχή.

Loading