ΗΠΑ: «Ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε τη συνάντηση με τον Κιμ»

Η συμφωνία για επικείμενη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με Κιμ Γιονγκ Ουν αποτελεί πιθανότατα την είδηση της χρονιάς και δημιουργεί νέα δεδομένα στις διεθνείς σχέσεις.

Όπως ανέφερε την Παρασκευή (9/3) ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, ο Ντόναλντ Τραμπ έλαβε ο ίδιος την απόφαση για την πραγματοποίηση των συνομιλιών με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη.

Έσπευσε να διευκρινίσει, πάντως, ότι απαιτείται προετοιμασία “μερικών εβδομάδων” για τις συνομιλίες των δύο ανδρών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει έτοιμος να συναντηθεί με τον Κιμ για μια πρώτη κατ΄ ιδίαν συνάντηση που πιθανόν να σηματοδοτήσει μια μεγάλη πρόοδο στο τεταμένο κλίμα στις σχέσεις τους λόγω των πυρηνικών της Πιονγκγιάνγκ.

«Αυτή είναι μια απόφαση που έλαβε ο ίδιος ο πρόεδρος. Του μίλησα πολύ νωρίς σήμερα το πρωί σχετικά με αυτή την απόφαση και είχαμε μια πολύ θετική συζήτηση», δήλωσε σχετικά ο Τίλερσον στους δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στο Τζιμπουτί, στην ανατολική Αφρική.

«Έφτασε η ώρα»

“Ο πρόεδρος Τραμπ έχει δηλώσει εδώ και καιρό ανοιχτός σε συνομιλίες και πρόθυμος να συναντηθεί με τον Κιμ όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Και νομίζω ότι κατά την κρίση του προέδρου η ώρα αυτή έφτασε τώρα”, πρόσθεσε ο Τίλερσον.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εξάλλου, οι ΗΠΑ και ο Ντόναλντ Τραμπ έμειναν κατά κάποιον τρόπο έκπληκτοι με το πόσο “προοδευτικός” φάνηκε ο Κιμ στις συνομιλίες με νοτιοκορεατική αντιπροσωπεία.

«Αυτό είναι η ισχυρότερη ένδειξη μέχρι σήμερα, όχι μόνο της πρόθεσης του Κιμ για συνομιλίες, αλλά και της πραγματικής του επιθυμίας”, τόνισε.

Υπενθυμίζουμε ότι νωρίτερα σήμερα, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της προεδρίας της Νότιας Κορέας, Τσανγκ Λι Ουνγκ, ανακοίνωσε ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν απηύθυνε πρόσκληση στον Ντόναλντ Τραμπ να συναντηθούν και πως ο Αμερικανός πρόεδρος συμφώνησε να διεξαχθεί σύνοδος κορυφής με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας ως τον Μάιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading