Ετος γεμάτο…. αίμα το 2017 στο Μεξικό!

Η κατάσταση στο Μεξικό έχει ξεφύγει από κάθε όριο και το 2017 ήταν… μαύρο έτος, αφού καταγράφηκαν 25.339 ανθρωποκτονίες. Ο λόγος; Το τσουνάμι βίας που συνδέεται με τη δράση συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά!

Σοκ! Η γενική γραμματεία δημόσιας ασφάλειας, που υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών, έδωσε στη δημοσιότητα το βράδυ του Σαββάτου τα στοιχεία για τις ανθρωποκτονίες που διαπράχθηκαν τον Δεκέμβριο, οι οποίες ανήλθαν σε 2.219, πράγμα που σημαίνει ότι όλη τη χρονιά διαπράχθηκαν συνολικά τουλάχιστον 25.339 δολοφονίες, ένας αριθμός αυξημένος κατά 25% σε σύγκριση με το 2016.

Η βία που συνδέεται με τα καρτέλ έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 200.000 ανθρώπους από τον Δεκέμβριο του 2006, όταν οι μεξικανικές ομοσπονδιακές αρχές εξαπέλυαν μια αμφιλεγόμενη επιχείρηση με τη συμμετοχή των ένοπλων δυνάμεων για να πατάξουν την εμπορία ναρκωτικών. Για τους επικριτές αυτής της πολιτικής, ο λεγόμενος πόλεμος εναντίον των ναρκωτικών το μόνο που πέτυχε ήταν να πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις και τις δολοφονίες.

Κυνήγι των αρχών, αλλά…

Το 2017 οι μεξικανικές διωκτικές αρχές ξεκίνησαν 40% περισσότερες έρευνες για ανθρωποκτονίες απ’ ό,τι το 2013, την πρώτη πλήρη χρονιά του Πένια Νιέτο στην προεδρία.

Loading