Ενώ ο ΟΗΕ ζητά κατάπαυση του πυρός, νέοι βομβαρδισμοί έπληξαν τη Γούτα

Αεροπορικές επιδρομές έπληξαν για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, τον τελευταίο θύλακα των ανταρτών κοντά στην πρωτεύουσα της Συρίας, καθώς ο ΟΗΕ συνεχίζει της εκκλήσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός που έχει προκαλέσει μια από τις πιο αιματηρές επιθέσεις του επταετούς εμφυλίου πολέμου.

Περισσότεροι από 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επαρχία Γούτα στα περίχωρα της Δαμασκού από την Κυριακή το βράδυ, ενώ πολλές εκατοντάδες ακόμη έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με παρατηρητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οργανισμούς βοήθειας που αναφέρουν ότι ρώσικα και συριακά αεροπλάνα έχουν πλήξει εκτός από πολιτικούς στόχους και νοσοκομεία.

Οι κάτοικοι της Ντούμα, της μεγαλύτερης πόλης κοντά στο σημείο των βομβαρδισμών, περιέγραψαν τις εικόνες που μαύρος καπνός προέρχεται από κατοικημένες περιοχές, καθώς τα αεροπλάνα έριξαν βόμβες από μεγάλο υψόμετρο. Έρευνες για τον εντοπισμό ζωντανών ανθρώπων ανάμεσα ερείπια της πόλης Σάκβα έχουν ξεκινήσει και βρίσκονται σε εξέλιξη, λένε οι διασώστες.

Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στη Συρία, Στάφαν Ντε Μίστουρα, δήλωσε πως ελπίζει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συμφωνήσει σε ένα ψήφισμα που θα ζητά την κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Γούτα, αλλά πρόσθεσε ότι αυτό δεν θα είναι εύκολο.

Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ, δήλωσε την Τετάρτη, ότι η κατάπαυση του πυρός θα είναι μια “μακρά και περίπλοκη διαδικασία, μέχρι να φτάσουμε στην επίτευξή του”.

Στο μεταξύ πηγές αναφέρουν ότι ελικόπτερα του Συριακού Στρατού, έχουν ρίξει βόμβες με βαρέλια πετρελαίου που είναι γεμάτα με εκρηκτικά σε αγορές και ιατρικά κέντρα. Κάτοικοι και αντάρτες στην ανατολική Γούτα, ανέφεραν επίσης ότι τα αεροπλάνα που εμπλέκονται κυρίως στις σημερινές βομβιστικές επιθέσεις (22/2) είναι ρώσικα, καθώς αυτά είναι που πετούν συνήθως υψηλότερα από της Συριακής Αεροπορίας.

Την ίδια στιγμή, Δαμασκός και Μόσχα αρνούνται ότι βομβαρδίζουν μη στρατιωτικές περιοχές και κατηγορούν τους αντάρτες ότι κρατούν αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες. Οι δυτικές δυνάμεις κατηγόρησαν επίσης τη Ρωσία για την βοήθεια που παρέχει στους βομβαρδισμούς.

Καμένη γη η περιοχή

Η ανατολική περιοχή της Γούτα, στην οποία κατοικοεδερεύουν δυνάμεις της αντιπολίτευσης, φιλοξενεί περίπου 400.000 ανθρώπους και βρίσκεται υπό την πολιορκία των κυβερνητικών δυνάμεων από το 2013. Η περιοχή αυτή αποτελεί και τον τελικό προμαχώνα των ανταρτών κοντά στην πρωτεύουσα.

Μαζί με την επαρχία Λντιντ και μέρος της επαρχίας του Αλέπο στα βόρεια, καθώς επίσης και μια λωρίδα στα νοτιοδυτικά, η Γούτα είναι μια από τις λίγες περιοχές που ελέγχεται από τους μαχητές που επιδιώκουν να ανατρέψουν τον Άσαντ. Την ώρα που ο πρόεδρος της Συρίας έχει δεσμευθεί να ανακτήσει τον έλεγχο κάθε ίντσας στη Συρία.

Κάτοικοι και αξιωματούχοι της αντιπολίτευσης τονίζουν ότι η κυβέρνηση της Συρίας και οι σύμμαχοί της, σκοπίμως καταστρέφουν την υποδομή και παραλύουν τη ζωή μέσα από αυτό που χαρακτηρίζουν ως “πολιτική της καμένης γης” για να αναγκάσουν τους αντάρτες να παραδοθούν.

Την ίδια ώρα, ο συριακός στρατός κατηγορεί τους αντάρτες ότι έχουν προκαλέσει χιλιάδες θανάτους καθώς…“θέλουν να σπάσουν την θέλησή μας και να μετατρέψουν τη Γούτα σε ένα ακόμη Αλέπο. Αυτό είναι το όνειρό τους”.

Πηγή: Reuters

Loading