Ενάντια στη συμφωνία του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση τάσσεται η Ουγγαρία

Σε δηλώσεις του νωρίτερα κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου σχετικά με το ζήτημα, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιτζάρτο, δήλωσε ότι η Ουγγαρία θα αποσυρθεί από τη συμφωνία του ΟΗΕ για τη μετανάστευση πριν από την οριστική της έγκριση.

Έπειτα από διαπραγματεύσεις στις οποίες συμμετείχαν χώρες μέλη του ΟΗΕ, πλην των ΗΠΑ, συμφώνησαν στην υπογραφή μιας μη δεσμευτικής Παγκόσμιας Συμφωνίας για τη Μετανάστευση, το Δεκέμβριο στο Μαρόκο.

Από την πλευρά του, ο Σιτζάρτο, ο χαρακτήρισε ως «απειλή για τον κόσμο» τη συγκεκριμένη συμφωνία, ενώ συνέχισε λέγοντας πως «το έγγραφο αυτό τάσσεται εντελώς κατά των συμφερόντων ασφάλειας της Ουγγαρίας».

Μάλιστα, γνωστοποίησε την πρόθεση της Ουγγαρίας να μην συμμετάσχει στη σύνοδο στο Μαρόκο, ενώ πρόσθεσε ότι θα αντιταχθεί στη συμφωνία αν αυτή τεθεί σε ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Από την άλλη πλευρά, στο 25σέλιδο προσχέδιο του σχετικού κειμένου της συμφωνίας της «Παγκόσμιας Συμφωνίας για την Ασφαλή, Συντεταγμένη και Νόμιμη Μετανάστευση», τονίζεται μεταξύ άλλων ότι θα διασφαλίζεται «η κυριαρχία των κρατών», ενώ παράλληλα θα αναγνωρίζεται ότι «καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνη της το φαινόμενο της μετανάστευσης» και επισημαίνεται ότι «είναι κρίσιμο η διεθνής μετανάστευση να μας ενώνει παρά να μας διχάζει».

Loading