Εκεχειρία με τους Ταλιμπάν κήρυξε ο πρόεδρος του Αφγανιστάν

Με την ευκαιρία της γιορτής Άιντ αλ Φιτρ που ουσιαστικά σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανιού, ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Ασράφ Γάνι ανακοίνωσε σήμερα την προσωρινή εκεχειρία με τους Ταλιμπάν.

Εκεχειρία που θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα «27η ημέρα του Ραμαζανιού και θα συνεχιστεί ως την πέμπτη ημέρα της γιορτής Άιντ αλ Φιτρ» που πρόκειται να ξεκινήσει στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αφγανός πρόεδρος ζήτησε από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας να σταματήσουν τις επιχειρήσεις εναντίον των Ταλιμπάν έως και τις 20 Ιουνίου, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. Ωστόσο τόνισε ότι οι επιχειρήσεις αυτές κατά του Ισλαμικού Κράτους και άλλων ανταρτών θα συνεχιστούν

Δεν έχει προηγούμενο η απόφαση

Ο Γάνι διευκρίνισε επίσης ότι η απόφαση αυτή για την εκεχειρία, που δεν έχει προηγούμενο, αποτελεί απάντηση στην «ιστορική φάτουα των Αφγανών ουλεμάδων» που κήρυξαν την περασμένη Δευτέρα ότι η τρομοκρατία αντιβαίνει στις αρχές του Ισλάμ.

Περισσότεροι από 2.000 θρησκευτικοί διδάσκαλοι από όλη τη χώρα συναντήθηκαν την περασμένη Κυριακή και τη Δευτέρα στη σκηνή της Λόγια Ζίρκα (Μεγάλο Συμβούλιο) καταγγέλλοντας χρόνια συγκρούσεων.

«Οι συγκρούσεις που διεξάγονται στο Αφγανιστάν δεν έχουν καμία νομική βάση, μόνο οι Αφγανοί είναι θύματά τους. Και δεν έχουν καμιά θρησκευτική ή ανθρωπιστική αξία» διευκρινίζει το κείμενο των θρησκευτικών δασκάλων, το οποίο καταλήγει ότι «η στήριξη και η χρηματοδότησή τους είναι αντίθετες στη σαρία», τον ισλαμικό νόμο.

Loading