Δολοφονία δημοσιογράφου στη Σλοβακία

Ένας Σλοβάκος δημοσιογράφος δολοφονήθηκε μαζί με τη σύντροφό του, σε μια δολοφονία που συνδέεται με το δημοσιογραφικό έργο του δολοφονηθέντα.

Ο 27χρονος Γιαν Κούτσιακ και Μαρτίνα Κουσνίροβα, σκοτώθηκαν το Σαββατοκύριακο στο σπίτι τους στο Βέλκα Μάτσα, ένα χωριό, περίπου 65 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Μπρατισλάβα.

«Αιτία της δολοφονίας, πιθανότατα αποτελεί το ερευνητικό έργο του δημοσιογράφου» τόνισε ο διοικητής της αστυνομίας.

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα, ο Κούτσιακ είχε γράψει για την φορολογική απάτη ιδιοκτητών πολυτελών διαμερισμάτων.

Πέρσι, υπήρξαν διαμαρτυρίες σχετικά με τις επιχειρηματικές συναλλαγές του υπουργού Εσωτερικών, Ρόμπερτ Καλινάκ με έναν εργολάβο. Ο υπουργός αρνήθηκε τις κατηγορίες καθώς η έρευνα έδειξε ότι πρόκειται για απάτη.

Η δολοφονία του ζευγαριού, ώθησε τον πρωθυπουργό, Ρόμπερτ Φίκο να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη με τους υπεύθυνους ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του κ. Καλινάκ.

“Άνευ προηγουμένου επίθεση στην ελευθερία του λόγου”

«Εάν αποδειχθεί ότι ο θάνατος του δημοσιογράφου, συνδέεται με το δημοσιογραφικό έργο του, θα είναι μια άνευ προηγουμένου επίθεση στην ελευθερία του λόγου και στη δημοκρατία της χώρας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Όπως και σε άλλες χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, η Σλοβακία θέσπισε εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις του νόμου και της δικαιοσύνης, έτσι ώστε να μπορέσει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο, οι δολοφονίες που συνδέονται με τη διερεύνηση της διαφθοράς είναι σχετικά σπάνιες στην Κεντρική Ευρώπη.

Που εργάστηκε ο Κούτσιακ

Ο Κούτσιακ εργάστηκε στην ιστοσελίδα Aktuality.sk μια ηλεκτρονική ιστοσελίδα του Γερμανοελβετού εκδότη Ρίνιερ Άξελ Σπρίνγκερ για τρία χρόνια.

«Είμαστε συγκλονισμένοι και έκπληκτοι για την είδηση ότι ο Γιαν Κούτσιακ και η σύντροφός του, ήταν προφανώς θύματα μιας σκληρής δολοφονίας» δήλωσε ο εκδότης Ρίνιερ Σπρίνγκερ.

Η ιστοσελίδα δε με ανάρτησή της, τόνισε ότι εάν η διπλή δολοφονία είχε ως στόχο να αποτρέψει τους δημοσιογράφους, να ερευνήσουν την υπόθεση απάτης, τότε οι δημοσιογραφικές προσπάθειες για τη διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης θα ενταθούν.

Πηγή: BBC

Loading