Δημοσκόπηση δίνει σχεδόν το 50% της πρόθεσης ψήφου στον Ερντογάν

Μια νέα δημοσκόπηση που αφορά την πρόθεση ψήφου στην γειτονική Τουρκία, ήρθε νωρίτερα στο φως της δημοσιότητας και η οποία δίνει συντριπτικό προβάδισμα στο κυβερνών κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση, εκπονήθηκε από την εταιρεία αναλύσεων MetroPoll και διενεργήθηκε την περίοδο μεταξύ 13-20 Απριλίου. Ξεκίνησε εν ολίγοις λίγο πριν την ανακοίνωση η οποία έγινε στις 18 Απριλίου, δια στόματος Ερντογάν, για πρόωρες προεδρικές εκλογές στις 24 Ιουνίου.

Στην σφυγμομέτρηση συμμετείχαν συνολικά 2.063 ψηφοφόροι προερχόμενοι από 28 τουρκικές επαρχίες.

Τι δείχνει η δημοσκόπηση

Σύμφωνα με την συγκεκριμένη δημοσκόπηση, στην πρόθεση ψήφου το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (AKP) συγκεντρώνει το 48% των ψήφων και το κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) το 6%, αθροίζοντας μαζί το 54% των ψήφων.

Από την άλλη, η πρόθεση ψήφου δίνει το ποσοστό του 21% των ψήφων στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), ενώ το 12% της πρόθεσης καταλαμβάνει το νέο κόμμα Iyi και 10% το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP, φιλοκουρδικό).

Όπως το AKP και το MHP που συνεργάζονται, έτσι και το CHP συμμαχεί με το κόμμα Iyi, μειώνοντας την πίεση σε μικρά κόμματα να υπερβούν το όριο του 10%.

Loading