«Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα στο Αιγαίο» προειδοποιεί ο Τούρκος ΓΕΕΘΑ

Αυστηρή προειδοποίηση προς την Ελλάδα απηύθυνε εμμέσως, για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, δηλώντας αρχικά πως η Άγκυρα επιθυμεί το Αιγαίο να είναι θάλασσα ειρήνης και προσθέτοντας λίγο αργότερα ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις «δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα».

Η παραπάνω δήλωση έγινε στο περιθώριο της διεθνούς στρατιωτικής άσκησης, Efes 2018, που διεξήχθη στον κόλπο της Σμύρνης. Εκεί, απευθυνόμενος προς τους Τούρκους στρατηγούς, ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της γειτονικής χώρας εξήγησε ότι «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις με αποφασιστικότητα προστατεύουν σε όλες τις θάλασσές μας τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας και του λαού μας που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες».

Τούρκος ΓΕΕΘΑ: «Εγγύηση ειρήνης ο Τουρκικός στρατός»

Θέλοντας να ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης, ο Χουλουσί Ακάρ έκανε ένα βήμα παραπέρα αποκαλώντας το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου ως «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου». Όπως τόνισε: «Δεν θα επιτρέψουν ποτέ τη δημιουργία τετελεσμένων. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν τα προστατεύουν τα δικαιώματα και συμφέροντας της Τουρκίας και της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” στην Ανατολική Μεσόγειο. Για να διασφαλίζουν την ειρήνη και ασφάλεια με βάση τις διεθνείς συνθήκες και η Τουρκία θα είναι η εγγύηση γι᾽αυτό».

Loading