Δέκα χώρες της ΕΕ θα απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες από το έδαφός τους

Ποινές εναντίον της Ρωσίας επέβαλλαν ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με την υπόθεση δηλητηρίασης του διπλού Ρώσου πράκτορα και της κόρης Ιουλίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, τουλάχιστον δέκα χώρες θα εκδιώξουν Ρώσους αξιωματούχους από το έδαφός τους.

Τουλάχιστον 10 κράτη μέλη της ΕΕ θα ζητήσουν από Ρώσους αξιωματούχους να φύγουν, με τον αριθμό των χωρών που απαντούν στην έκκληση της Βρετανίας να αναμένεται να αυξηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Τι ανέφερε ο Μακρόν

«Αυτό που συνέβη στη Μεγάλη Βρετανία είναι πρωτόγνωρο», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος στους δημοσιογράφους, στο τέλος μιας συνόδου κορυφής όπου οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν ομόφωνα ότι η Μόσχα είναι «πολύ πιθανό» να είναι υπεύθυνη για την επίθεση. «Είναι μια επίθεση εναντίον της ασφάλειας και της κυριαρχίας ενός συμμάχου, σήμερα μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που απαιτεί αντίδραση».

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να βγει το πόρισμα από τον διεθνή Οργανισμό Απαγόρευσης Χημικών Όπλων(ΟΑΧΟ) που εδρεύει στην Χάγη. Ωστόσο οι ηγέτες δεν περίμεναν τα πορίσματα.

Ο Μακρόν δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του ΟΑΧΟ θα είναι μεν «χρήσιμο, αλλά δεν πρόκειται να αλλάξει την οπτική μας για τα πράγματα».

Άποψη Τουσκ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε ότι η Ρωσία βαδίζει σε ένα μονοπάτι στο οποίο η ΕΕ δεν θα μπορούσε ποτέ να ακολουθήσει, αλλά ότι οι ηγέτες θα πρέπει να κάνουν ό, τι μπορούν για να καταδείξουν την καταδίκη της Ευρώπης.

Ο πρώην Πολωνός πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι υπήρχαν διαφορετικά συμφέροντα και στάσεις απέναντι στη Ρωσία μεταξύ των κρατών μελών και ότι δεν θα ληφθούν όλα μέτρα εναντίον του Κρεμλίνου, αλλά δήλωσε ότι η απάντηση του μπλοκ θα εξακολουθεί να μην έχει προηγούμενο.

Πηγή: Guardian

Loading