Ιρλανδία: Δημοψήφισμα για την νομιμοποίηση των αμβλώσεων

Την άποψη των πολιτών για ένα καυτό θέμα σκοπεύει να λάβει στα τέλη του Μαΐου το Δουβλίνο. Όπως ανακοινώθηκε προ ημερών, το ιρλανδικό κοινοβούλιο σκοπεύει να διεξαγάγει δημοψήφισμα όσον αφορά την νομιμοποίηση ή όχι των αμβλώσεων.

Το εν λόγω δημοψήφισμα αναμένεται να διεξαχθεί στις 25 Μαΐου. Η χώρα διαθέτει έναν από τους πιο σκληρούς νόμους σε παγκόσμιο επίπεδο μέχρι σήμερα σε αυτό το ζήτημα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως μέχρι το 2013 οι αμβλώσεις απαγορεύονταν καθολικά. Εντούτοις τα τελευταία 5 χρόνια επιτρέπεται η άμβλωση μόνο για περιστατικά κατά τα οποία η ζωή της εγκυμονούσας βρίσκεται σε κίνδυνο.

Στο συγκεκριμένο δημοψήφισμα οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν το εάν επιθυμούν την κατάργηση της 8ης τροπολογίας του συντάγματος, που ισχύει από το 1983 και το οποίο διασφαλίζει ίσα δικαιώματα στη ζωή τόσο στη μητέρα όσο και στο έμβρυο, και να εξουσιοδοτήσουν το εθνικό κοινοβούλιο να περάσει ένα νέο νόμο ανάλογο των αποτελεσμάτων.

Προς το παρόν ένα μεγάλο μέρος της συντηρητικής καθολικής κοινωνίας φαίνεται ιδιαίτερα διχασμένο όσον αφορά το θέμα αυτό.

Loading