Γερουσιαστής συγκρίνει τον Τραμπ με τον Στάλιν

«Επίθεση» προς τον Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, Τζεφ Φλέικ, με αφορμή τις επιθέσεις του προέδρου προς τα ΜΜΕ. Ο Φλέικ, μάλιστα, συνέκρινε τον επικεφαλής του αμερικανικού κράτους με τον Ιωσήφ Στάλιν και τον κατηγόρησε ότι αποτελεί έμπνευση για τα απολυταρχικά καθεστώτα της σύγχρονης εποχής.

Τα «fake news» του Τραμπ… άναψαν φωτιές

Το τελευταίο διάστημα, ο Τραμπ επιτίθεται σχεδόν σε καθημερινή βάση στα αμερικανικά ΜΜΕ, κατηγορώντας τα για δημιουργία και διασπορά «fake news» (ψευδών ειδήσεων). Αυτή η «συνήθεια» του προέδρου έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια ακόμη και μελών του ρεπουμπλικανικού κόμματος, όπως ο Τζον Μακέιν και ο Τζεφ Φλέικ.

Ο τελευταίος, μάλιστα, υποστηρίζει ότι οι συνεχείς αναφορές του Λευκού Οίκου σε «fake news» και «εναλλακτικά γεγονότα» έχουν ως αποτέλεσμα να εμφανίζονται «μιμητές» του, όπως ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, ή και ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε.

Όσον αφορά τον Στάλιν, που ηγήθηκε της Σοβιετικής Ένωσης από τα μέσα του 1920 έως το θάνατό του, το 1953, χρησιμοποιούσε τη φράση «εχθρός του λαού» για να περιγράψει όσους ήθελε να εξοντώσει. Η υιοθέτηση της φράσης αυτής από το Ντόναλντ Τραμπ «πρέπει να γίνει αντιληπτή ως πηγή μεγάλης ονείδους», επισήμανε ο Φλέικ.

Γνωστή η κόντρα των δύο ανδρών

Ο 55χρονος Φλέικ είναι μέλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος από την Αριζόνα και συχνά εμπλέκεται σε διαμάχες με τον Ντόναλντ Τραμπ. Τον περασμένο Οκτώβριο, μάλιστα, περιέγραψε τον εαυτό του ως αποχωρήσαντα από το κόμμα του και διαβεβαίωσε ότι δεν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα. Η θητεία του λήγει τον Ιανουάριο του 2019.

«Τον περασμένο χρόνο, όχι μόνο είδαμε έναν Αμερικανό πρόεδρο να δανείζεται δεσποτικές εκφράσεις για να αναφερθεί στον ελεύθερο Τύπο, αλλά φαίνεται πως από την πλευρά του αποτελεί έμπνευση για δικτάτορες και απολυταρχικά καθεστώτα… Αυτό είναι αξιοκατάκριτο», σχολίασε ο Φλέικ ενώπιον της Γερουσίας.

Το tweet που προκάλεσε αντιδράσεις

Το Φεβρουάριο του 2017, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις, όταν ανήρτησε στο Twitter το εξής μήνυμα:

«Τα ΜΜΕ των FAKE NEWS (οι αποτυχημένοι @nytimes, @NBCNews, @ABC, @CBS, @CNN) δεν είναι εχθροί μου, είναι εχθροί του αμερικανικού λαού!».

Τον ίδιο μήνα, ο πρόεδρος της Συρίας, Άσαντ, απέρριψε τις κατηγορίες περί καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μια στρατιωτική φυλακή ως «ψευδή είδηση».

Loading