Γερμανία: «Νέα εκκίνηση για την Ευρώπη»

Αφού βγήκε… άσπρος καπνός στη Γερμανία και προέκυψε συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης, άρχισαν να έρχονται στο φως της δημοσιότητας και περισσότερες λεπτομέρειες για τα συμφωνηθέντα.

Η προγραμματική συμφωνία μεταξύ της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) έχει τίτλο «Μια νέα εκκίνηση για την Ευρώπη. Μια νέα δυναμική για την Γερμανία. Μια νέα συνοχή για την χώρα μας». Σε αυτήν γίνεται εκτενής αναφορά στην ανάγκη ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στη δημιουργία ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου.

Πρόγραμμα 177 σελίδων με φόντο την Ευρώπη

«Ζούμε νέες πολιτικές εποχές, με πολύπλευρες προκλήσεις, τόσο διεθνείς όσο και εθνικές. Η Γερμανία είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος εταίρος, αλλά μόνο με μια νέα εκκίνηση για την Ευρώπη θα μπορεί να εγγυηθεί την μακροπρόθεσμη ασφάλεια, την ειρήνη και την ευημερία», αναφέρεται στο προοίμιο του -177 σελίδων- κυβερνητικού προγράμματος.

Όπως αποκαλύπτει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διατηρήσει και να ανανεώσει τις αξίες της και την υπόσχεσή της για ευημερία. Μόνο μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί εγγύηση για ένα μέλλον με ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία».

Παράλληλα, τα κόμματα του συνασπισμού συμφωνούν στη μετεξέλιξη του ΕΜΣ σε ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο, το οποίο θα ελέγχεται κοινοβουλευτικά και θα διέπεται από το Δίκαιο της ΕΕ. «Τα δικαιώματα των εθνικών Κοινοβουλίων παραμένουν ανεπηρέαστα», διευκρινίζεται στο πρόγραμμα.

Ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών

Σε άλλο σημείου της προγραμματικής συμφωνίας αναφέρεται, πως «πολλοί άνθρωποι είναι δυσαρεστημένοι και ανασφαλείς και για αυτό πρέπει το κυβερνητικό πρόγραμμα να δείχνει και τα ανάλογα συμπεράσματα».

Μεταξύ άλλων, οι κυβερνητικοί εταίροι θέλουν να επιδείξουν «θάρρος στον πολιτικό διάλογο για την ανανέωση και την αλλαγή». Όπως επισημαίνεται, μάλιστα, η Ένωση και το SPD επιθυμούν να εργαστούν «για τη σταθερότητα και τη συνοχή, την ανανέωση, την ασφάλεια, την ισότητα».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο προοίμιο: «Θέλουμε να ενισχύσουμε εκ νέου την εμπιστοσύνη των πολιτών στην ικανότητα της πολιτικής να δρα. Γι’ αυτό θα υιοθετήσουμε ένα πολιτικό στιλ το οποίο θα προωθεί το δημόσιο διάλογο, θα καθιστά ορατές τις διαφορές και έτσι θα ενδυναμώνει τη δημοκρατία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading