Βρέθηκε με δυο καρδιές μετά από μεταμόσχευση!

Με δυο καρδιές να χτυπάνε, η μία δίπλα από την άλλη, βρέθηκε ένας 56χρονος Ινδός μετά από μεταμόσχευση που υποβλήθηκε σε μία από τις 150 επεμβάσεις τέτοιου είδους που έχουν πραγματοποιηθεί σε όλον τον κόσμο.

Κατά τη διάρκεια της μεταμόσχευσης της νέας καρδιάς, η οποία μάλιστα προερχόταν από έναν έφηβο εγκεφαλικά νεκρό, οι γιατροί συνειδητοποίησαν ότι ήταν πολύ μικρή για τον ασθενή.

Το «Plan B» των γιατρών

Τότε οι καρδιοχειρουργοί, σε μια τελευταία απόπειρα να σώσουν τον καρδιοπαθή, προχώρησαν στο «Plan B» και συνέδεσαν τη νέα υγιή καρδιά με την ανεπαρκή καρδιά του ασθενούς.

Η παρακινδυνευμένη επέμβαση διήρκησε επτά ώρες και έγινε σε νοσοκομείο της πόλης Χαϊντεραμπάντ ενώ στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία.

Έτσι ο άνδρας βρέθηκε με δύο καρδιές, οι οποίες χτυπούν με διαφορετικούς ρυθμούς, συμπληρώνοντας η μία την άλλη με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η κυκλοφορία του αίματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε όλο τον κόσμο έχουν πραγματοποιηθεί μόνο 150 επεμβάσεις αυτού του είδους, που λέγονται ετεροτοπικές μεταμοσχεύσεις καρδιάς. Η πρώτη είχε γίνει τη δεκαετία του 1970 από τον πρωτοπόρο γιατρό Κρίστιαν Μπάρναρντ στη Νότια Αφρική, ενώ η μέση διάρκεια επιβίωσης για τους ασθενείς είναι γύρω στα δέκα χρόνια.

Loading