Βενεζουέλα: Με τον… τσαμπουκά στη Λίμα ο Μαδούρο

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, υποστήριξε πως οι κεντροδεξιοί λατινοαμερικάνοι ομόλογοί του επέδειξαν αδιαλλαξία, προσπαθώντας να τον αποκλείσουν από την επερχόμενη σύνοδο κορυφής στη Λίμα. Διαμήνυσε, μάλιστα, πως… είτε το θέλουν, είτε όχι, εκείνος θα πάει στην πρωτεύουσα του Περού!

Είχε προηγηθεί το μήνυμα της κυβέρνησης του Περού αυτή την εβδομάδα, ότι ο Μαδούρο δεν θα είναι ευπρόσδεκτος στη σύνοδο κορυφής της αμερικανικής ηπείρου η οποία θα διεξαχθεί τον Απρίλιο, εντείνοντας, έτσι, τη διπλωματική απομόνωσή του.

Η οργισμένη απάντηση

Το μήνυμα του Περού δεν έμεινε… αναπάντητο από τον Μαδούρο, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου σε ξένους δημοσιογράφους, για να τονίσει πως ό,τι και να γίνει, εκείνος θα δώσει το «παρών» στη Λίμα.

«Με φοβάστε; Δεν θέλετε να με δείτε στη Λίμα; Θα με δείτε. Επειδή, βρέξει χιονίσει, δια αέρος, δια ξηράς ή δια θαλάσσης, θα παρευρεθώ στη σύνοδο κορυφής της αμερικανικής ηπείρου», τόνισε χαρακτηριστικά, «απειλώντας» τους ομολόγους του.

Μήνυμα και προς την Αργεντινή

Ο Βενεζουελάνος ηγέτης, μάλιστα, πρόσθεσε πως η αργεντίνικη κεντροδεξιά κυβέρνηση του Μαουρίσιο Μάκρι θα πρέπει να καλέσει μια συνεδρίαση της Ένωσης των Χωρών της Νότιας Αμερικής (Unasur) στην οποία θα είναι παρών.

«Συγκαλέστε μια συνεδρίαση, τολμήστε, δεν με φοβίζετε πρόεδρε Μάκρι», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Αν θέλετε να μιλήσουμε για τη Βενεζουέλα, ας μιλήσουμε για τη Βενεζουέλα».

Τι του καταλογίζουν

Αυτό που οι κυβερνήσεις των υπολοίπων χωρών της Λατινικής Αμερικής καταλογίζουν στον πρόεδρο της Βενεζουέλας, είναι ότι αρνείται επί χρόνια να ακούσει τις συμβουλές τους και να προβεί σε μεταρρυθμίσεις της καταρρέουσας οικονομίας της χώρας του.

Αυτή η κατάρρευση της οικονομίας, εξάλλου, έχει προκαλέσει σημαντικές ελλείψεις προϊόντων, υπερπληθωρισμό, υποσιτισμό και την επιστροφή ασθενειών που για χρόνια είχαν τεθεί υπό έλεγχο.

Επίσης, τον επικρίνουν έντονα επειδή να αναγνωρίσει το μέγεθος των δεινών που έχουν προκληθεί στον ανθρωπιστικό τομέα της Βενεζουέλας. Ως εκ τούτου, υποστηρίζουν ότι είναι μάταιη η συνάντηση μαζί του.

Όσο για τον ίδιο, ισχυρίζεται ότι οι συντηρητικές κυβερνήσεις χωρών της Λατινικής Αμερικής είναι μέρος μιας διεθνούς σκευωρίας που έχουν στήσει οι ΗΠΑ για να τον ανατρέψουν και να πάρουν τον έλεγχο των πετρελαϊκών πόρων της χώρας.

«Είναι οι πιο αντιδημοφιλείς κυβερνήσεις στον πλανήτη», δήλωσε για τις ηγεσίες της Αργεντινής, της Κολομβίας και του Περού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading