Αυστραλία: Ο πρωθυπουργός ζητά συγγνώμη για τους παιδεραστές

Συγγνώμη εκ μέρους του έθνους από τα παιδιά στην Αυστραλία που υπήρξαν θύματα παιδεραστίας στο πλαίσιο θεσμών θα ζητήσει ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Μάλκολμ Τέρνμπουλ, έπειτα από πέντε χρόνια έρευνας τα οποία επέτρεψαν να συγκεντρωθούν πολλές επώδυνες μαρτυρίες.

Πάνω από 15.000 μαρτυρίες

Μετά από μία δεκαετία σοκαριστικών αποκαλύψεων, η κυβέρνηση στην Αυστραλία υπέκυψε στις πιέσεις και συνέστησε, το 2012, μια βασιλική επιτροπή, προκειμένου να ερευνήσει την απόκριση των θεσμών στα εγκλήματα παιδεραστίας.

Υπολογίζεται ότι από το 2013 ήρθαν σε επαφή μαζί της πάνω από 15.000 άνθρωποι που δήλωσαν ότι υπήρξαν θύματα τέτοιων πράξεων στο πλαίσιο της Εκκλησίας, ορφανοτροφείων, αθλητικών συλλόγων, σχολείων ή οργανώσεων της νεολαίας.

Πάνω από 4.000 θεσμοί στο μικροσκόπιο

Στις μαρτυρίες των θυμάτων αναφέρονται πάνω από 4.000 θεσμοί, πολλοί από τους οποίους αποτελοούν καθολικές οργανώσεις.

Σε αρκετές περιπτώσεις, οι μαρτυρίες συγκεντρώθηκαν με μεγάλη δυσκολία, στη διάρκεια δημόσιων ακροάσεων ή κεκλεισμένων των θυρών.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός ανακοίνωσε στο κοινοβούλιο, πως θα συσκεφθεί με τους επιζώντες, πριν ζητήσει συγγνώμη εκ μέρους του έθνους πριν από τα τέλη του έτους.

«Ως έθνος, οφείλουμε να σημειώσουμε αυτή την ευκαιρία για να σκεφθούμε τις επιθυμίες των επιζησάντων και να τους δώσουμε την αξιοπρέπεια στην οποία είχαν δικαίωμα ως παιδιά. Αξιοπρέπεια την οποία, όμως, τους είχαν αρνηθεί ακόμη και εκείνοι που ήταν επιφορτισμένοι να ασχολούνται μαζί τους», δήλωσε σχετικά.

«Όταν βλέπει κανείς τις δηλώσεις των μαρτύρων, είναι προφανές πως το γεγονός ότι τους άκουσαν και τους πίστεψαν έχει μεγάλη σημασία για τους επιζώντες (…) Δύο λέξεις, ‘Σας πιστεύω’, οι οποίες προφέρθηκαν έπειτα από χρόνια, συχνά δεκαετίες, άρνησης της ευθύνης των αρχών», προσθεσε.

Έγιναν 409 συστάσεις

Η βασιλική επιτροπή έκανε 409 συστάσεις, τις οποίες η κυβέρνηση μελετά. Μεαξύ αυτών, και ένα πρόγραμμα βοήθειας στα θύματα, το οποίο θα τους παρέχει ψυχολογική βοήθεια και οικονομικές αποζημιώσεις.

Η Καμπέρα αποδέσμευσε 33,4 εκατ. δολάρια Αυστραλίας (σ.σ. 21 εκατ. ευρώ) για να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα. Τα θύματα μπορούν να λάβουν έως και 150.000 δολάρια Αυστραλίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading