Αυστρία: “Μύλος” με δηλώσεις του Στράχε για το Κόσοβο»

Ότι «το Κόσοβο είναι αναμφισβήτητα τμήμα της Σερβίας», φέρεται να δήλωσε ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και αρχηγός του συγκυβερνώντος ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, σε συνέντευξή του στη σερβική εφημερίδα «Poliika».

Ο Στράχε φέρεται προχώρησε στη συγκεκριμένη δήλωση, λίγο πριν τη μετάβασή του στο Βελιγράδι, για συνομιλίες με τη σερβική κυβέρνηση.

Διάψευση μέσω συνεργατών

Όπως ήταν λογικό, η συγκεκριμένη δήλωση προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, τόσο στο Κόσοβο, όσο και στην Αυστρία.

Λίγες ώρες αργότερα, λοιπόν, συνεργάτες του αντικαγκελάριου προχώρησαν σε διάψευση των συγκεκριμένων δηλώσεων, υποστηρίζοντας ότι ουδέποτε είπε κάτι τέτοιο ο Στράχε.

Εξήγησαν, μάλιστα, πως «η Αυστρία είναι μία από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν το Κόσοβο και είναι από τότε ένας από τους έμπρακτους υποστηρικτές του”.

Τι ανέφερε το δημοσίευμα

Μεταξύ άλλων, το σερβικό δημοσίευμα ανέφερε, πως το κόμμα του Στράχε είχε επικρίνει έντονα την αναγνώριση του Κοσόβου από την Αυστρία, κάτι που τώρα, ωστόσο, δεν μπορεί να αλλάξει.

Σύμφωνα με όσα φέρεται να δήλωσε ο Στράχε, η αναγνώριση του Κοσόβου από το Βελιγράδι είναι υπόθεση της Σερβίας. Ως εκ τούτου, θα ήταν λάθος να ασκηθεί σχετική πίεση στη Σερβία. Παράλληλα, η Αυστρία, ως ουδέτερη χώρα, θα πρέπει να αναλάβει έναν διαμεσολαβητικό ρόλο.

Επίσης, ο Στράχε φέρεται να χαρακτήρισε “επιθυμητό” το δικαίωμα για “αυτοδιάθεση και αυτονομία” των Σέρβων που ζουν στα βόρεια του Κοσόβου. Εξήγησε, ωστόσο, ότι θα απαιτούνταν μακρές και περίπλοκες διαπραγματεύσεις για κάτι τέτοιο, ενώ ο ίδιος έχει την αίσθηση πως το Κόσοβο σε αυτό το ζήτημα κρατά “πολύ αδυσώπητη” στάση.

Συναντήσεις με την ηγεσία της χώρας

Ο Αυστριακός αντικαγκελάριος θα έχει από τη Δευτέρα (12/2) συναντήσεις με την πρωθυπουργό της Σερβίας, Άνα Μπράναμπιτς, τον υπουργό Περιφερειακής Διοίκησης, Μπράνκο Ρούζιτς, και τον υπουργό Εξωτερικών, Ιβίτσα Ντάτσιτς.

Για την ώρα, πάντως, δεν είναι γνωστό αν θα υπάρξει συνάντηση και με τον πρόεδρο της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος θα πραγματοποιήσει στις αρχές της εβδομάδας επίσκεψη στην Κροατία και την περασμένη εβδομάδα είχε επισκεφθεί επίσημα την Αυστρία.

Στήριξη στην ενταξιακή πορεία

Κατά την επίσκεψή του, ο Βούβιτς είχε λάβει από τους Αυστριακούς συνομιλητές του, τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν και τον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, διαβεβαιώσεις για δυναμική υποστήριξη της ενταξιακής πορείας της Σερβίας στην ΕΕ, από την Προεδρία της Αυστρίας στην ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Το Βελιγράδι έχει θέσει στόχο την ένταξη της χώρας στην ΕΕ το 2025. Έως τώρα, έχει “ανοίξει” 12 από τα 35 κεφάλαια με τις Βρυξέλλες, με τα δύο από αυτά να έχουν “κλείσει” προς το παρόν. Ωστόσο, ιδιαίτερα δύσκολο φέρεται να εμφανίζεται για τη σερβική πλευρά το Κεφάλαιο 35, που αναφέρεται στην εξομάλυνση των σχέσεων με την πρώην γιουγκοσλαβική επαρχία του Κοσόβου, της οποίας την ανεξαρτητοποίηση, πριν από σχεδόν δέκα χρόνια, εξακολουθεί να απορρίπτει το Βελιγράδι.

Loading