Αυξάνει τις αμυντικές της δαπάνες η Κίνα

Η Κίνα πρόκειται να προχωρήσει σε μία αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού της κατά 8,1% το 2018, περισσότερο από το 7% του περασμένου έτους. Βέβαια, ακόμη και με αυτήν την αύξηση να θεωρείται και πάλι μέτρια λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της χώρας και της οικονομίας της καθώς και των απαιτήσεων για την ασφάλειά της.

Σύμφωνα με έκθεση προϋπολογισμού στην πρώτη συνεδρίαση του 13ου Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου το 2017, η χώρα δαπάνησε περίπου 1,02 τρισεκ. γιουάν (περίπου 161,87 δισεκ. δολάρια) για την εθνική άμυνα, περίπου 1,3% του ΑΕΠ της, ενώ ο αμυντικός προϋπολογισμός για το 2018 θα είναι 1,11 τρισεκ. γιουάν (περίπου 175 δισεκ. Δολάρια).

Ο αμυντικός προϋπολογισμός της Κίνας καταλαμβάνει μικρότερο ποσοστό του ΑΕΠ και των δαπανών του προϋπολογισμού σε σύγκριση με άλλες μεγάλες χώρες, δήλωσε ο Τζανγκ Γιεσουί, εκπρόσωπος της πρώτης συνόδου του 13ου Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, σε συνέντευξη Τύπου.

Βέβαια, οι στρατιωτικές δαπάνες της Κίνας, οι οποίες αφορούν την ασφάλεια του 20% περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού, συνεχίζουν να υστερούν σε σχέση με τις ΗΠΑ, αν και οι δύο χώρες πλησιάζουν η μία την άλλη σε ό,τι αφορά το μέγεθος της οικονομίας τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η σταθερή και κατάλληλη αύξηση των αμυντικών δαπανών είναι απαραίτητη διότι οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις εκσυγχρονίζονται για να συμβαδίσουν με την ανάπτυξη της χώρας, δήλωσε ο στρατηγός Τσεν Τζόου, ερευνητής στην Ακαδημία Στρατιωτικών Επιστημών που συνδέεται με τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό.

Που οφείλονται ο αυξημένες δαπάνες

Επίσης ο Τσεν πιστεύει ότι ένα μεγάλο μέρος των αυξημένων δαπανών αφορά στην αναβάθμιση του εξοπλισμού, στη στήριξη των στρατιωτικών μεταρρυθμίσεων και στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εκπαίδευσης των ανδρών και γυναικών που υπηρετούν στο στρατό και πως τα τελευταία πέντε χρόνια, η χώρα προσπαθεί να μετασχηματίσει τις ένοπλες δυνάμεις της από απλά μεγάλες σε ισχυρές, με ένα αναδιαρθρωμένο σύστημα διοίκησης, ενισχυμένη πολεμική ετοιμότητα και μειωμένο προσωπικό.

Κλείνοντας ο στρατηγός τόνισε πως το αν μια χώρα απειλεί άλλους ή όχι δεν εξαρτάται από την εθνική της δύναμη και τις ένοπλες δυνάμεις, αλλά από την πολιτική που υιοθετεί και πως με μια πολιτική που έχει αμυντικό χαρακτήρα, η ανάπτυξη της Κίνας δεν θα αποτελέσει απειλή για καμία άλλη χώρα, πρόσθεσε.

 

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading