Αντίποινα των Κούρδων σε τουρκικό έδαφος και συνεργασία με Άσαντ

Η συμμαχία των Κούρδων και Αράβων μαχητών στη Συρία ανακοίνωσε ότι έπληξε στρατιωτικές θέσεις εντός του τουρκικού εδάφους, σε αντίποινα για την επιχείρηση της Τουρκίας εναντίον του κουρδικού θύλακα του Αφρίν.

Είναι η πρώτη φορά που οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) αναλαμβάνουν την ευθύνη για μια επίθεση εναντίον των τουρκικών δυνάμεων στην απέναντι πλευρά των συνόρων.

Μέχρι στιγμής, η Άγκυρα δεν έχει αντιδράσει επισήμως στην εξέλιξη αυτή.

Στις 20 Ιανουαρίου η Τουρκία εξαπέλυσε επίθεση στην περιοχή του Αφρίν, στη βορειοανατολική Συρία, για να εκδιώξει τους μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG, η κυριότερη συνιστώσα των SDF), τους οποίους χαρακτηρίζει «τρομοκράτες». Οι YPG είναι ένας από τους βασικούς συμμάχους των ΗΠΑ στον αγώνα τους κατά του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή.

«Οι δυνάμεις μας πραγματοποίησαν στοχευμένη επιχείρηση εναντίον ενός κέντρου όπου συγκεντρώνονται οι Τούρκοι στρατιώτες» και οι Σύροι σύμμαχοί τους, στην περιφέρεια Κιρκιχάν της επαρχίας Χατάι, στη νότια Τουρκία, αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι SDF. Κάνουν επίσης λόγο για «θύματα», χωρίς να διευκρινίζουν τον αριθμό.

«Καλούμε τους πολίτες να μείνουν μακριά από τις θέσεις που ελέγχονται» από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, συνεχίζει η ανακοίνωση.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν το Σάββατο ότι δύο στρατιώτες και πέντε Σύροι μαχητές τραυματίστηκαν από όλμο που έπληξε ένα αστυνομικό φυλάκιο στην περιφέρεια Κιριχάν.

Συμφωνία Δαμασκού-Κούρδων, προκειμένου οι κυβερνητικές δυνάμεις να εισέλθουν στην Αφρίν

Οι Κούρδοι της Συρίας και η Δαμασκός κατέληξαν σε συμφωνία προκειμένου οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις να εισέλθουν στην περιοχή της Αφρίν και να βοηθήσουν στην απώθηση των τουρκικών δυνάμεων, γνωστοποίησε σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Κούρδων.

Ο Μπάντραν Τζία Κουρντ, ένας σύμβουλος της κουρδικής διοίκησης στη βόρεια Συρία, δήλωσε ότι στρατεύματα θα αναπτυχθούν κατά μήκος συνοριακών θέσεων και ενδεχομένως θα εισέλθουν στην περιοχή εντός των επόμενων δύο ημερών.

Η συμφωνία υπογραμμίζει την ολοένα και πιο περίπλοκη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη βόρεια Συρία, όπου οι κουρδικές δυνάμεις, η συριακή κυβέρνηση, οι οργανώσεις ανταρτών, η Τουρκία, οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν εμπλακεί σε ένα περίπλοκο ιστό συμμαχιών και αντιπαλοτήτων.

Η Τουρκία ξεκίνησε τον περασμένο μήνα αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις στην επαρχία Αφρίν της Συρίας εναντίον των Κούρδων πολιτοφυλάκων, ανοίγοντας ένα νέο μέτωπο στη σύρραξη που μαίνεται στη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading