Ανησυχία του ΓΓ του ΟΗΕ για τις εξελίξεις με τις απελάσεις διπλωματών

Την ανησυχία του σχετικά με τις εξελίξεις για τις εκατέρωθεν απελάσεις διπλωματών εξέφρασε νωρίτερα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ έχουν επιδεινωθεί τόσο που παραπέμπουν σε μεγάλο βαθμό σε μια παρόμοια κατάσταση με αυτό που ζήσαμε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου».

Λίγες μόνο μέρες μετά την απέλαση Ρώσων διπλωματών από τις ΗΠΑ την Βρετανία και περισσότερες από 20 χώρες, μεταξύ των οποίων και 19 ευρωπαϊκές, ο Γκουτέρες υποστήριξε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα προκειμένου να αποκατασταθεί ο επικοινωνιακός δίαυλος των δύο πλευρών προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε κλιμάκωση. Σήμερα, η Ρωσία αποφάσισε και αυτή από την πλευρά της να απελάσει 60 Αμερικανούς διπλωμάτες και να βάλει λουκέτο στο προξενείο των ΗΠΑ στην Αγία Πετρούπολη.

Τι δήλωσε ο Γκουτέρες

«Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου υπήρχαν μηχανισμοί επικοινωνίας και ελέγχου για να αποφευχθεί η κλιμάκωση των περιστατικών, για να διασφαλιστεί ότι τα πράγματα δεν θα ξεφεύγουν από τον έλεγχο όταν θα αυξάνονται οι εντάσεις. Αυτοί οι μηχανισμοί έχουν αποσυναρμολογηθεί », ανέφερε ο Γκουτέρες.

«Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα για προφυλάξεις αυτού του είδους – η εξασφάλιση αποτελεσματικής επικοινωνίας, η οποία εγγυάται την ικανότητα πρόληψης της κλιμάκωσης – πιστεύω ότι οι μηχανισμοί αυτού του είδους είναι και πάλι απαραίτητοι», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Η απέλαση διπλωματών ξεκίνησε έπειτα από την υπόθεση δηλητηρίασης του διπλού Ρώσου κατασκόπου Σεργκέι Σκρίπαλ και της κόρης του. Οι δυο τους βρέθηκαν σε κωματώδη κατάσταση σε παγκάκι στην πόλη Σάλσμπουρι της Αγγλίας. Από την πλευρά της η Βρετανία κατηγόρησε την Μόσχα ότι αύτη ευθύνεται για την επίθεση με χημικό όπλο εναντίον των Σκρίπαλ.

Loading