Το πρώτο ηλεκτροκίνητο λεωφορείο έτοιμο να βγει στους δρόμους

Το πρώτο ηλεκτροκίνητο λεωφορείο με στόχο τη διάδοση της δημόσιας μετακίνησης με οχήματα μηδενικών εκπομπών ρύπων έχει ήδη σχεδιαστεί στην Ιαπωνία. Για την υλοποίηση του προγράμματος θα χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία του Nissan Leaf, ενώ η έναρξη του πλάνου αναμένεται να ξεκινήσει το Μάρτιο.

 

Η κίνηση αυτή γίνεται με την καθοδήγηση του Πανεπιστημίου του Kumamoto, ενώ έχει συγκεντρώει ταλέντα και τεχνογνωσία από την την αυτοκινητοβιομηχανία, την κυβέρνηση και τον ακαδημαϊκό κόσμο. Είναι, επίσης, μέρος της συνεχούς συμμετοχής του πανεπιστημίου στο σχέδιο του ιαπωνικού Υπουργείου Περιβάλλοντος για την μείωση ή την εξάλειψη του CO2 και άλλων εκπομπών από μεγαλύτερα οχήματα, όπως τα λεωφορεία και τα φορτηγά.

Κόστος και σχεδιασμός του λεωφορείου

Από την άλλη, εμπόδιο στη δημιουργία αυτών των μεγάλων ηλεκτρικών οχημάτων ήταν μέχρι και σήμερα το υψηλό κόστος ανάπτυξης και των εξαρτημάτων, συμπεριλαμβανομένων των μπαταριών και των ηλεκτρικών κινητήρων.

Εντούτοις, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία που έχει ήδη σχεδιαστεί στην Nissan κάποια προβλήματα και εμπόδια έχουν ξεπεραστεί, ενώ το κόστος της κατασκευής των εξαρτημάτων έχει μειωθεί.

Το πρώτο ηλεκτρικό λεωφορείο που ονομάζεται “Yoka ECO Bus”, θα διαθέτει τρεις μπαταρίες, τρεις ηλεκτροκινητήρες και έναν αναστροφέα (inverter). Για την κίνησή του έχει σχεδιαστεί ειδικό κιβώτιο ταχυτήτων, ενώ η ιαπωνική εταιρεία ελπίζει ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου του προγράμματος, Και όλα αυτά μέσα στην γενικότερη προσπάθεια για μείωση των εκπομπών ρύπων σε όλο τον κόσμο και την δημιουργία οχημάτων περισσότερο φιλικά προς το περιβάλλον.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα τελευταία χρόνια κάτι τέτοιο αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση των μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών, μετά τα ηλεκτροκίνητα οχήματα να στραφούν και στην επαγγελματική κατηγορία. Αν και αυτό σήμερα φαντάζει ακατόρθωτο, οι επικεφαλής θεωρούν ότι μπορεί να γίνει εφικτό τα επόμενα χρόνια με τη βελτίωση της τεχνολογίας.

Σκεφτείτε μόνο τι πρόκειται να γίνει όταν τα ηλεκτροκίνητα αυτά λεωφορελια θα φτάσουν και στην Ελλάδα!!!

 

Loading