Συμφωνία Ιράν- Ρωσίας για εκμετάλλευση πετρελαϊκών κοιτασμάτων

Σε μια από κοινού συνεργασία για την εκμετάλλευση δύο πετρελαϊκών κοιτασμάτων στα σύνορα με το Ιράκ, στοχεύει το Ιράν με την Μόσχα. Για το συγκεκριμένο θέμα μάλιστα, το αρμόδιο υπουργείο της Τεχεράνης εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στην οποία ανακοίνωσε ότι οι δύο χώρες υπέγραψαν σήμερα συμφωνία για το θέμα.

Από μεριάς του, ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν Μπιτζάν Ζανγκανέχ ανακοίνωσε ότι «Πρόκειται για μια πολύ σημαντική στιγμή. Είναι η πρώτη φορά που υπογράφουμε συμφωνία για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων με μια εξέχουσα ρωσική εταιρεία.[…] Ελπίζουμε ότι δεν θα είναι η τελευταία συμφωνία. Ήταν μια δύσκολη διαπραγμάτευση και συγχαίρω τις δύο πλευρές».

Ο Ζανγκανέχ είπε ακόμα ότι η Τεχεράνη διαπραγματεύεται παράλληλα και με άλλες ρωσικές εταιρείες, όπως τις Gazprom, Lukoil και Rosneft

Από την άλλη, σύμφωνα με την ενημερωτική ιστοσελίδα του ιρανικού υπουργείου SHANA, η συγκεκριμένη συμφωνία υπεγράφη από την Εθνική Ιρανική Πετρελαϊκή Εταιρεία και την αντίστοιχη ρωσική Zarubezhneft.

Τα δύο κοιτάσματα

Τα κοιτάσματα Αμπάν και Παϊντάρ-ε-Γαρμπ βρίσκονται στο δυτικό Ιράν και ανήκουν από κοινού στο Ιράν και το Ιράκ. Σήμερα παράγουν 36.000 βαρέλια ημερησίως. Η δεκαετής συμφωνία έχει ως στόχο να αυξηθεί η παραγωγή στα 48.000 βαρέλια, σύμφωνα πάντα με το SHANA.

Η Zarubezhneft μετέχει με ποσοστό 80% στην κοινοπραξία που ανέλαβε το έργο ενώ η ιρανική Dana Energy κατέχει το υπόλοιπο 20%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading