Ιράν: Σχεδιάζει αντίποινα στις κυρώσεις των ΗΠΑ

Την πρόθεσή του να απαντήσει με αντίποινα στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στον επικεφαλής του δικαστικού σώματος της χώρας από τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε το Ιράν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε την Παρασκευή (12/1), ότι για τελευταία φορά δεν θα επιμείνει στις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, προκειμένου να δώσει στην Ουάσινγκτον και στους ευρωπαίους εταίρους της μια ευκαιρία να διορθώσουν τα “μεγάλα ψεγάδια” της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Παράλληλα, ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων σε βάρος 14 οντοτήτων και προσώπων, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ο επικεφαλής του δικαστικού σώματος του Ιράν, Αγιατολάχ Σαντέκ Λαριτζανί.

ΥΠΕΞ Ιράν: «Παραβίαση του διεθνούς δικαίου»

Όπως ήταν αναμενόμενο, το γεγονός προκάλεσε την άμεση αντίδραση της ασιατικής χώρας. «Η εχθρική ενέργεια του καθεστώτος Τραμπ πέρασε όλες τις κόκκινες γραμμές συμπεριφοράς στη διεθνή κοινότητα, συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και σίγουρα θα απαντηθεί με τη σοβαρή αντίδραση της Ισλαμικής Δημοκρατίας», αναφέρει η ανακοίνωση του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Την Παρασκευή, μάλιστα, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, κατήγγειλε τις «απεγνωσμένες προσπάθειες υπονόμευσης μιας πολυμερούς σταθερής συμφωνίας» που επιτεύχθηκε το 2015 μεταξύ της Ισλαμικής Δημοκρατίας και της ομάδας 5+1 που αποτελείτο από τις έξι μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) και η οποία, όπως τόνισε «δεν μπορεί να τεθεί εκ νέου υπό διαπραγμάτευση».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν προς το παρόν στην ιστορική συμφωνία του 2015, αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ έστειλε χθες τελεσίγραφο προς τους Ευρωπαίους, ώστε να τον βοηθήσουν να σκληρύνει τους όρους της συμφωνίας μέσα στους επόμενους μήνες, αν θέλουν να αποφύγουν μια αποχώρηση της Ουάσινγκτον από αυτήν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιβεβαίωσε την αναστολή των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, οι οποίες είχαν αρθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής που επιτεύχθηκε μεταξύ της Τεχεράνης και των άλλων μεγάλων δυνάμεων. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι πρόκειται για «την τελευταία αναστολή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading