Ιαπωνία: Έρχονται τα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία (pics)

Στη χρησιμοποίηση ηλεκτροκίνητων λεωφορείων προσανατολίζεται η Ιαπωνία. Στόχος, η διάδοση της δημόσιας μετακίνησης με οχήματα μηδενικής εκπομπής ρύπων. Όπως έγινε γνωστό, για την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος, αναμένεται να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία του Nissan Leaf. Όσον αφορά το χρονικό πλαίσιο του σχεδίου, η έναρξη του πλάνου αναμένεται μέσα στο Φεβρουάριο.

Με σύμμαχο το Πανεπιστήμιο του Kumamoto

Καθοριστική για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι η καθοδήγηση του Πανεπιστημίου του Kumamoto. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έρχονται από την Ασία, η πρωτοβουλία αυτή συγκεντρώνει ταλέντα και τεχνογνωσία από την αυτοκινητοβιομηχανία, την κυβέρνηση και τον ακαδημαϊκό κόσμο. Επίσης, αποτελεί μέρος της συνεχούς συμμετοχής του πανεπιστημίου στο σχέδιο του ιαπωνικού Υπουργείου Περιβάλλοντος για τη μείωση ή την εξάλειψη του CO2 και άλλων εκπομπών από μεγαλύτερα οχήματα, όπως τα λεωφορεία και τα φορτηγά.

Δίνει λύση η τεχνολογία της Nissan

Μέχρι τώρα, σημαντικό εμπόδιο στη δημιουργία μεγάλων ηλεκτρικών οχημάτων ήταν το υψηλό κόστος της ανάπτυξης και των εξαρτημάτων, συμπεριλαμβανομένων των μπαταριών και των ηλεκτρικών κινητήρων. Εντούτοις, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία που έχει ήδη σχεδιαστεί στη Nissan, κάποια προβλήματα και εμπόδια έχουν ξεπεραστεί. Παράλληλα έχει μειωθεί και το κόστος της κατασκευής των εξαρτημάτων.

Τρεις μπαταρίες και κινητήρες

Όπως έγινε γνωστό, το “Yoka ECO Bus”, το πρώτο ηλεκτροκίνητο λεωφορείο, θα διαθέτει τρεις μπαταρίες, τρεις ηλεκτροκινητήρες και έναν αναστροφέα (inverter). Για την κίνησή του έχει σχεδιαστεί ειδικό κιβώτιο ταχυτήτων, ενώ η ιαπωνική εταιρεία ελπίζει ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου του προγράμματος. Και όλα αυτά, μέσα στη γενικότερη προσπάθεια για μείωση των εκπομπών ρύπων σε όλο τον κόσμο και τη δημιουργία οχημάτων περισσότερο φιλικά προς το περιβάλλον.

Τα τελευταία χρόνια, εξάλλου, αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση των μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών, μετά τα ηλεκτροκίνητα οχήματα να στραφούν και στην επαγγελματική κατηγορία. Μολονότι αυτό σήμερα φαντάζει ακατόρθωτο, οι επικεφαλής θεωρούν ότι μπορεί να γίνει εφικτό τα επόμενα χρόνια με τη βελτίωση της τεχνολογίας.

Ιαπωνία ηλεκτροκίνητο λεωφορείο

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading