Η Κίνα δεσμεύτηκε να παράσχει οικονομική βοήθεια στην Βενεζουέλα

Η Κίνα είναι πρόθυμη να παράσχει στη Βενεζουέλα όποια βοήθεια μπορεί, ανέφερε ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, όμως στα κρατικά ΜΜΕ δεν υπάρχει καμία αναφορά για την παροχή οποιωνδήποτε νέων κεφαλαίων από την Κίνα στη χώρα.

Ο Μαδούρο βρίσκεται στην Κίνα για τετραήμερη επίσκεψη προκειμένου να συζητήσει οικονομικές συμφωνίες καθώς το βυθισμένο στην κρίση μέλος του ΟΠΕΚ προσπαθεί να πείσει τον μεγαλύτερο χρηματοδότη του στην Ασία να χορηγήσει νέα δάνεια.

Ο Λι είπε στον Μαδούρο πως η Κίνα υποστηρίζει τις προσπάθειες της Βενεζουέλας να αναπτύξει την οικονομία της και να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής των ανθρώπων, και πως είναι πρόθυμη να παράσχει όποια βοήθεια μπορεί, μετέδωσε η κινεζική κρατική τηλεόραση χωρίς να επεκταθεί.

Η Κίνα είναι επίσης πρόθυμη να εξακολουθήσει την ανάπτυξη επιχειρηματικών και εμπορικών ανταλλαγών και εξέφρασε την ελπίδα η Βενεζουέλα να μπορέσει να παράσχει περισσότερη «υποστήριξη πολιτικής και νομικές εγγυήσεις», πρόσθεσε ο Λι.

Σε ξεχωριστή συνάντηση που είχε με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ο Μαδούρο ευχαρίστησε την Κίνα για την επί μακρόν κατανόηση και την υποστήριξή της, ανέφεραν κινεζικά ΜΜΕ.

Η Βενεζουέλα είναι πρόθυμη να «εξερευνήσει αποτελεσματικές μεθόδους χρηματοδότησης» με την Κίνα και να ενισχύσει τη συνεργασία με την Κίνα στον ενεργειακό τομέα, πρόσθεσαν τα ΜΜΕ, επικαλούμενα τον Μαδούρο, χωρίς να επεξηγούν.

Ο Σι είπε στον Μαδούρο πως οι δύο χώρες θα πρέπει να προωθήσουν την αμοιβαία επωφελή συνεργασία για να φέρουν τις σχέσεις τους σε ένα νέο επίπεδο και ότι θα πρέπει να εδραιώσουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη, ανέφερε η κρατική τηλεόραση.

Η Κίνα θα υποστηρίξει, όπως και προηγουμένως, τις προσπάθειες της κυβέρνησης της Βενεζουέλας να επιδιώξει τη σταθερότητα και την ανάπτυξη, πρόσθεσε ο Σι.

Δεν υπήρξε αναφορά στην κρατική τηλεόραση για το αν η Κίνα συμφώνησε να παράσχει νέα κεφάλαια στη Βενεζουέλα.

Μέσα σε μια δεκαετία η Κίνα έχει χορηγήσει πάνω από 50 δισεκ. δολάρια στη Βενεζουέλα με τη μορφή συμφωνιών για πετρέλαιο-έναντι δανείων που βοήθησαν την Κίνα να διασφαλίσει τον εφοδιασμό της γοργά αναπτυσσόμενης οικονομίας της σε ενέργεια ενισχύοντας τους δεσμούς της με έναν σύμμαχο στη Λατινική Αμερική που τάσσεται κατά των ΗΠΑ.

Η ροή χρημάτων σταμάτησε ωστόσο πριν από σχεδόν τρία χρόνια, όταν η Βενεζουέλα ζήτησε μια αλλαγή στους όρους πληρωμής εν μέσω μειούμενων πετρελαϊκών τιμών και παραγωγής που ώθησαν την κρατικά ελεγχόμενη οικονομία της σε υπερπληθωριστική κατάρρευση.

Το υπουργείο Οικονομικών της Βενεζουέλας ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι επρόκειτο να λάβει 250 εκατομμύρια δολάρια από την Αναπτυξιακή Τράπεζα της Κίνας προκειμένου να ενισχύσει την παραγωγή πετρελαίου, αλλά δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες. Η Βενεζουέλα είχε δεχθεί προηγουμένως ένα δάνειο 5 δισεκ. δολαρίων από την Κίνα για τον πετρελαϊκό τομέα της, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη ολόκληρο το ποσό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading