«Πάνω από τις μισές θαλάσσιες χελώνες παγκοσμίως έχουν φάει πλαστικό»

Μια αποκαλυπτική έρευνα για το μέγεθος της θαλάσσιας ρύπανσης, έφεραν στο φως επιστήμονες από την Αυστραλία. Ενδεικτικό στοιχείο της έρευνας αποτελεί το γεγονός πως πάνω από τις μισές θαλάσσιες χελώνες παγκοσμίως έχουν φάει πλαστική σακούλα σκουπιδιών.

Πιο συγκεκριμένα, ο Οργανισμός Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας της Κοινοπολιτείας (CSIRO), προχώρησε στην ανάλυση 1.000 θαλάσσιων χελωνών και διαπίστωσε ότι το 52% των ζώων αυτών έχει φάει πλαστικό. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια θαλάσσια χελώνα που έχει φάει μόνο ένα κομμάτι πλαστικό έχει 22% πιθανότητα να πεθάνει. Το ποσοστό αυτό φθάνει στο 50% εάν η χελώνα καταναλώσει 14 κομμάτια πλαστικού.

Τι δήλωσε ο επικεφαλής των ερευνών

«Γνωρίζαμε ότι οι χελώνες έτρωγαν πολλά πλαστικά, δεν ξέραμε όμως με βεβαιότητα εάν το πλαστικό αυτό προκάλεσε τους θανάτους τους ή εάν έτυχε να έχουν πλαστικό στο στομάχι τους όταν πέθαιναν» δήλωσε ο επικεφαλής των ερευνών Κρις Γουίλκοξ.

«Εκατομμύρια τόνοι πλαστικών υπολειμμάτων πέφτουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς και όσο καλύτερα αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα, τόσο καλύτερα εξοπλιζόμαστε για να το αντιμετωπίσουμε και να βρούμε βιώσιμες λύσεις» εξηγεί ο Γουίλκοξ.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), το μέγεθος του πλαστικού στους ωκεανούς του κόσμου έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια. Προειδοποιεί, μάλιστα, ότι έως το 2050 οι ωκεανοί θα περιέχουν περισσότερο πλαστικό από ό,τι ψάρια εάν η ρύπανση συνεχισθεί με τους σημερινούς ρυθμούς.

Loading