Ερντογάν εναντίον Ιατρικού Συλλόγου για την τουρκική εισβολή στην Συρία

Η εισαγγελία της Άγκυρας εξέδωσε ανακοίνωση σήμερα σύμφωνα στην οποία αναφέρεται ότι ξεκινά έρευνα σε βάρος του Ιατρικού Συλλόγου της Τουρκίας (TTB) έπειτα από ορισμένες δηλώσεις στις οποίες προέβησαν μέλη του, σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που πραγματοποιεί η Άγκυρα εναντίον θυλάκων Κούρδων μαχητών στη Συρία. Οι συγκεκριμένες δηλώσεις φαίνεται να προκάλεσαν την οργή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το γραφείο του εισαγγελέα της Άγκυρας επιβεβαιώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο την έναρξη αυτής της έρευνας, έπειτα από τη μήνυση η οποία υποβλήθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών εναντίον του Ιατρικού Συλλόγου, επειδή την Τετάρτη εξέδωσε ένα δελτίο τύπου στο οποίο αποδοκιμάζονται οι τουρκικές επιχειρήσεις υποστηρίζοντας ότι αποτελούν «πρόβλημα για τη δημόσια υγεία».

Ο Ερντογάν άσκησε έντονη κριτική στο δελτίο τύπου, χαρακτηρίζοντάς το «επαίσχυντο».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, η έρευνα επικεντρώνεται σε 11 μέλη της κεντρικής επιτροπής του TTB, του διοικητικού οργάνου του συλλόγου.

Επίσης το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ανέφερε ότι τα πρόσωπα αυτά θέτονται στο στόχαστρο για υποψίες ότι «νομιμοποιούν τις ενέργειες μιας τρομοκρατικής οργάνωσης», «πλέκουν το εγκώμιο εγκλημάτων και εγκληματιών» και «προκρίνουν το μίσος».

Ο Ιατρικός Σύλλογος από μεριάς του, κατήγγειλε την Παρασκευή ότι δέχθηκε απειλές μετά τις επικρίσεις Ερντογάν.

Πέραν όμως του δελτίου τύπου του TTB, μια ομάδα 170 προσωπικοτήτων, μεταξύ αυτών πρώην υπουργοί, ηθοποιοί και συγγραφείς, υπέγραψε επιστολή όπου απηύθυνε έκκληση υπέρ του τερματισμού του πολέμου. Η επιστολή εστάλη την περασμένη εβδομάδα στους βουλευτές, μεταξύ αυτών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης AKP.

Και σε αυτήν την περίπτωση, ο πρόεδρος της Τουρκίας καταφέρθηκε εναντίον των συνυπογραφόντων της επιστολής, αποκαλώντας τους χαρακτηριστικά «προδότες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading