Γερμανία: Πιθανός πλέον ο σχηματισμός συνασπισμού

Αυξάνονται οι πιθανότητες σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία, μετά τη διαφαινόμενη αλλαγή πλεύσης του Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος καλείται, πλέον, να πείσει τους οπαδούς των Σοσιαλδημοκρατών.

Μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής (24/11) στο συνέδριο της νεολαίας των Σοσιαλδημοκρατών στο Σάαρμπρικεν, ο πρόεδρος του κόμματος, Μάρτιν Σουλτς, επιδίωξε να εξηγήσει την υπαναχώρηση της ηγεσίας του κόμματος από την απόφαση να μην είναι δυνητικός εταίρος στο σχηματισμό κυβέρνησης. Όπως διευκρίνισε, ο λόγος για τον οποίο θα συμμετέχει στις συνομιλίες την ερχόμενη Πέμπτη με την καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ, και τον πρόεδρο των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών, Χορστ Ζεεχόφερ, στο προεδρικό μέγαρο είναι, ότι του το ζήτησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

«Το τι θα προκύψει από αυτήν τη συνάντηση, είναι ανοιχτό» τόνισε ο κ. Σουλτς. Στόχος του είναι, πάντως, να ακολουθήσει έναν δρόμο «που θα βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών». Όπως διαβεβαίωσε, η ηγεσία του κόμματος δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο: ούτε μεγάλο συνασπισμό, ούτε επαναληπτικές εκλογές και ούτε μια κυβέρνηση μειοψηφίας».

«Όχι στο μεγάλο συνασπισμό» λέει η νεολαία του SPD

Ο κ. Σουλτς δεν κατάφερε, πάντως, να πείσει τους νεαρούς Σοσιαλδημοκράτες. Κατά την αποχώρησή του από την αίθουσα του συνεδρίου, η κομματική νεολαία τον αποχαιρετούσε με το σύνθημα «ποτέ ξανά μεγάλος συνασπισμός».

Αυτή εξακολουθεί να είναι, μέχρι στιγμής, και η γνώμη της μεγάλης πλειοψηφίας της κομματικής βάσης του SPD. Για να την πείσει, η ηγεσία του κόμματος θα πρέπει να παρουσιάσει απτά και δυνατά επιχειρήματα. Με άλλα λόγια, το SPD θα πρέπει να θέσει ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του σε ένα μεγάλο συνασπισμό, την αποδοχή κεντρικών του αιτημάτων από τους Χριστιανοδημοκράτες. Ήδη, στελέχη της ηγεσίας του CDU προειδοποιούν τους Σοσιαλδημοκράτες, πως δεν πρόκειται να συνεργαστούν, σε περίπτωση που το SPD επιδιώξει να επιβάλλει υπερβολικά αιτήματα.

Η Α. Μέρκελ απορρίπτει νέες εκλογές

Από την πλευρά της, η Άγγελα Μέρκελ, απέρριψε εκ νέου επαναληπτικές εκλογές, μιλώντας το Σάββατο (25/11) σε περιφερειακό συνέδριο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, στο κρατίδιο Μεκλεμβούργο Πομερανία. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η καγκελάριος, οι πολίτες ανάθεσαν στους πολιτικούς στις τελευταίες εκλογές, να σχηματίσουν κυβέρνηση. Και πρόσθεσε, ότι η χώρα διαθέτει μια ικανή, υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, την εκτίμηση ότι μια νέα προσφυγή στις κάλπες δε θα δώσει λύση στο πολιτικό αδιέξοδο, στηρίζει νέα δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov, η οποία δείχνει ότι σχεδόν το 60% των πολιτών στη Γερμανία θα ψήφιζε το ίδιο, όπως στις εκλογές πριν από δύο μήνες. Μόλις το 8% δηλώνει ότι θα επέλεγε διαφορετικό κόμμα, αν ξαναγίνονταν εκλογές στη Γερμανία.

Ανοιχτοί σε διαβουλεύσεις οι Πράσινοι

Τα ζητήματα αυτά απασχολούν και το συνέδριο των Πρασίνων στο Βερολίνο. Αρχικά, είχε προγραμματιστεί να συζητηθούν τα αποτελέσματα των διερευνητικών συνομιλιών με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους. Μετά την αποτυχία των διαβουλεύσεων, οι Πράσινοι θα αποφασίσουν για τη στάση του κόμματος σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Η ηγεσία των Πρασίνων δεν αποκλείει καμία εκδοχή και θα ήθελε να έχει ελευθερία κινήσεων. Η κρίσιμη πρόταση στο ψήφισμα που κατέθεσε στο συνέδριο είναι: «Εμείς οι Πράσινοι είμαστε και παραμένουμε πρόθυμοι να συζητήσουμε».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Αφήστε μια απάντηση