«Ανεπιθύμητος» στην Παλαιστίνη ο αντιπρόεδρος Πενς

Ανώτερο στέλεχος της Φάταχ διεμήνυσε την Πέμπτη ότι ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς δεν είναι «ευπρόσδεκτος στην Παλαιστίνη», μετά την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Μια επίσκεψη του Πενς στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη προβλέπεται να γίνει μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής και αρχηγός της Φάταχ, ο Μαχμούντ Αμπάς, δεν αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Πενς όταν αντέδρασε την Τετάρτη στο διάγγελμα του Τραμπ. Στο γραφείο του δεν υπήρχε κανείς διαθέσιμος εκπρόσωπος για να σχολιάσει τις δηλώσεις του στελέχους της Φάταχ, του Τζιμπρίλ Ρατζούμπ.

«Ο αμερικανός αντιπρόεδρος δεν είναι ευπρόσδεκτος στην Παλαιστίνη», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζιμπρίλ Ρατζούμπ και πρόσθεσε «ο πρόεδρος Αμπάς δεν θα συναντηθεί μαζί του εξαιτίας της ανακοίνωσης» του προέδρου Τραμπ.

Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του έκρινε την Πέμπτη ότι μια ενδεχόμενη ακύρωση της συνάντησης μεταξύ του Μάικ Πενς και του Μαχμούντ Αμπάς θα ήταν «αντιπαραγωγική».

Η επίσκεψη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος αναμένεται να ταξιδέψει επίσης και στην Αίγυπτο, απέκτησε ιδιαίτερη σημασία μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Τραμπ, η οποία προκάλεσε την οργή των Παλαιστίνιων και διεθνή κατακραυγή.

Για τον Μαχμούντ Αμπάς, η Ουάσινγκτον δεν μπορεί πλέον να διαδραματίσει τον ιστορικό της ρόλο του διαμεσολαβητή στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους Ισραηλινούς μετά τις δηλώσεις του ρεπουμπλικάνου προέδρου. «Με αυτές τις οικτρές αποφάσεις, οι ΗΠΑ υπονομεύουν εσκεμμένα όλες τις ειρηνευτικές προσπάθειες», ήταν η αντίδρασή του την Τετάρτη.

Η παλαιστινιακή ηγεσία επιδιώκει η Ανατολική Ιερουσαλήμ, η οποία καταλήφθηκε και κατόπιν προσαρτήθηκε από το Ισραήλ το 1967, να γίνει η πρωτεύουσα του ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους που οραματίζεται. Το Ισραήλ έχει ανακηρύξει το σύνολο της Ιερουσαλήμ, το δυτικό και το ανατολικό της τμήμα, «αιώνια και αδιαίρετη» πρωτεύουσά του.

 

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ, AFP, Reuters

Loading

Αφήστε μια απάντηση