Τέλος εποχής για την βενζίνη με μόλυβδο

Οριστικό τέλος για τη Super (LRP), ένα καύσιμο που ενοχοποιείται για αναρίθμητους θανάτους.

Τέλος εποχής για την βενζίνη με μόλυβδο. Όπως ανακοίνωσε σήμερα το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το περιβάλλον (PNUE), πλέον το συγκεκριμένο είδος καυσίμου δεν προσφέρεται σε καμιά χώρα του πλανήτη.

Τελευταία χώρα διάθεσής ήταν η Αλγερία, η οποία εξάντλησε τα αποθέματά της, γεγονός που έριξε τους τίτλους τέλους ενός καυσίμου που έχει υποδειχθεί ως υπαίτιο για πολλά σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η κατάργηση της βενζίνης με μόλυβδο χαιρετίστηκε από το PNUE και χαρακτηρίζεται ως ένα «μείζον βήμα» που θα επιτρέψει να σώζονται πάνω από 1,2 εκατ. ζωές ετησίως και να εξοικονομούνται περισσότερα από 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια.

«Η επιτυχής εφαρμογή της απαγόρευσης της μολυβδούχου βενζίνης συνιστά ορόσημο για την υγεία στον κόσμο και για το περιβάλλον μας», ανέφερε χαρακτηριστικά η ‘Ινγκερ ‘Αντερσεν, εκτελεστική διευθύντρια του PNUE.

newsauto

Πανηγυρικές ήταν και οι δηλώσεις της Ταντίλε Σινιαβάνχου, επικεφαλής για τις εκστρατείες της Greenpeece στην Αφρική. Όπως, δήλωσε η εξάλειψη του καυσίμου συνιστά απόδειξη πως είναι εφικτό να καταργηθούν πλήρως όλα τα ορυκτά καύσιμα.

Σημειωτέον ότι πριν από δύο δεκαετίες, χρησιμοποιούσαν μολυβδούχο βενζίνη περισσότερες από 100 χώρες, παρά τις επιστημονικές μελέτες που την ενοχοποιούσαν για αναρίθμητους πρόωρους θανάτους.

Οι τοξικές συνέπειες του καυσίμου είχαν επισημανθεί ήδη από το 1924. Αφορμή αποτέλεσαν οι σπασμοί που εκδήλωσαν δεκάδες εργαζόμενοι σε διυλιστήριο του Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ, με πέντε από αυτούς να χάνουν τη ζωή τους.

Στην Ελλάδα η μολυβδούχος βενζίνη έχει καταργηθεί από το 2003.

Δείτε επίσης: Nissan: Στόχος της να πετύχει 50% “εξηλεκτρισμένες” πωλήσεις στην Ευρώπη, έως το 2024 (vid)

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading