Η γκάμα του Audi Q8 ολοκληρώνεται με μία plug-in υβριδική έκδοση

Η Audi συνεχίζει την επιθετική της πολιτική στην ηλεκτροκίνηση και παρουσιάζει το Audi Q8 TFSI e quattro, με plug-in υβριδικό κινητήριο σύστημα. Με σπορ DNA, δυναμικά οδηγικά χαρακτηριστικά και καθημερινή χρηστικότητα, το Audi Q8 TFSI e Quattro προσφέρει έναν καινοτόμο συνδυασμό απόδοσης και ισχύος, σε μια ολοκληρωμένη ηλεκτρική εμπειρία οδήγησης που χαρακτηρίζεται από εύκολη διαχείριση της φόρτισης.

Το μοντέλο θα είναι διαθέσιμο σε δύο εκδόσεις ισχύος. Το Q8 55 TFSI e quattro έχει συνδυαστική ισχύ 381 ίππων (280 kW), ενώ το Q8 60 TFSI e quattro έχει συνδυαστική ισχύ 462 ίππων (340 kW). Όταν κινείται αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια, το plug-in υβριδικό μοντέλο έχει αυτονομία έως 59 χιλιόμετρα (στον κύκλο NEDC).

Όπως κάθε plug-in υβριδικό, το Audi Q8 TFSI e quattro συνδυάζει τη δύναμη δύο κόσμων. Ο κινητήρας εσωτερικής καύσης, ο 3.0 TFSI V6, με ισχύ 340 ίππων (250 kW) και ροπή 450 Nm, πληροί το τελευταίο πρότυπο εκπομπών ρύπων Euro 6 AP. Συνδυάζεται με ένα μόνιμα διεγερμένο ηλεκτρικό κινητήρα με μέγιστη ισχύ 100 kW, ενσωματωμένο στο περίβλημα του κιβωτίου ταχυτήτων, σε μία ενιαία υβριδική μονάδα.

Η μπαταρία ιόντων λιθίου είναι τοποθετημένη κάτω από το χώρο αποσκευών. Περιέχει 104 στοιχεία, ομαδοποιημένα σε 13 modules. Κάθε ένα από αυτά τα στοιχεία, με εύκαμπτο εξωτερικό περίβλημα, παρέχει ηλεκτρική χωρητικότητα 48 Ah, με το σύστημα μπαταρίας να έχει συνολική ενεργειακή χωρητικότητα 17,8 kWh, περίπου 0,5 kWh περισσότερο από την αντίστοιχη μπαταρία με την οποία λανσαρίστηκε το Q7 TFSI e quattro το 2019, ενώ είναι και περίπου 40 κιλά ελαφρύτερη. Χρησιμοποιείται κύκλωμα υγρής ψύξης, σημαντικός παράγοντας για την ενεργειακή χωρητικότητα και την απόδοση της μπαταρίας.

Η ισχύς από τον ηλεκτρικό κινητήρα και τον 3.0 TFSIV6 μεταδίδεται μέσω ενός 8-τάχυτου tiptronic. Η ηλεκτρική αντλία λαδιού εξασφαλίζει την τροφοδοσία ακόμα και όταν ο βενζινοκινητήρας είναι απενεργοποιημένος. Το μόνιμο σύστημα τετρακίνησης quattro, χρησιμοποιεί κεντρικό διαφορικό με καθαρά μηχανική ρύθμιση. Κατά τη διάρκεια της κανονικής λειτουργίας οδήγησης, το 40% της ροπής κατανέμεται στο μπροστινό άξονα και το 60% στον πίσω. Αν χρειαστεί, το μεγαλύτερο ποσοστό ισχύος κατευθύνεται στον άξονα με την καλύτερη πρόσφυση (μέχρι 85% στον μπροστινό άξονα και έως 70% στον πίσω).

Σε πλήρη λειτουργία και των δύο κινητήριων συστημάτων, η επιτάχυνση 0-100 χλμ/ώρα έρχεται σε 5,4 δευτερόλεπτα. Η τελική ταχύτητα ρυθμίζεται ηλεκτρονικά στα 240 χλμ/ώρα. Το Q8 55 TFSI e quattro επιταχύνει 0-100 χλμ./ώρα σε 5,8 δευτερόλεπτα, με τελική ταχύτητα επίσης στα 240 χλμ/ώρα.

Σε καθαρά ηλεκτρική λειτουργία, το Q8 60 TFSI e quattro, επιτυγχάνει αυτονομία έως 56 χιλιόμετρα (κατά NEDC, έως 45 χιλιόμετρα κατά WLTP). Το Q8 55 TFSI e quattro επιτυγχάνει ηλεκτρική αυτονομία έως 59 χιλιόμετρα (κατά NEDC, έως 47 χιλιόμετρα κατά WLTP). Μέχρι ταχύτητες 135 χλμ/ώρα το Q8 TFSI e quattro μπορεί να κινείται αποκλειστικά με ηλεκτροκίνηση.

Το μοντέλο προσφέρει άφθονους χώρους για πέντε άτομα και οι χώροι αποσκευών τους, με το ομοιόμορφο δάπεδο φόρτωσης που είναι εύκολο να φορτωθούν, παρέχουν όγκο 505 λίτρων ακόμη και στη στάνταρ διαμόρφωση, με τον όγκο να αυξάνεται στα 1.625 λίτρα όταν το πίσω κάθισμα είναι πλήρως αναδιπλωμένο. Ανάλογα με τον εξοπλισμό, μπορούν να έλξουν ρυμουλκούμενα βάρους έως 3,5 τόνους (με πέδηση, κλίση έως 12%). Η τετρακίνηση quattro εγγυάται ιδανική λειτουργία όσον αφορά στην πρόσφυση.

Τα νέα υβριδικά μοντέλα plug-in διαθέτουν καλώδιο φόρτισης για πρίζες οικιακού και βιομηχανικού τύπου. Με τη μέγιστη χωρητικότητα φόρτισης έως και 7,4 kW, μια άδεια μπαταρία μπορεί να φορτιστεί πλήρως σε περίπου δυόμισι ώρες. Με την εφαρμογή myAudi, οι πελάτες μπορούν να χρησιμοποιούν προσαρμοσμένες υπηρεσίες από το Audi connect στα smartphone τους. Αυτές οι υπηρεσίες τους επιτρέπουν να ελέγχουν την κατάσταση της μπαταρίας και της αυτονομίας, να αρχίζουν τη διαδικασία φόρτισης, να προγραμματίζουν το χρονοδιακόπτη φόρτισης και να προβάλλουν τα στατιστικά στοιχεία φόρτισης και κατανάλωσης.

Οι πωλήσεις του νέου μεγάλου plug-in υβριδικού μοντέλου, πρόκειται να ξεκινήσουν στη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές αγορές το επόμενο διάστημα. Στην Ελλάδα αναμένεται στις αρχές του επόμενου έτους.

Κ.Π.

©Πηγή: amna.gr

Loading