Σπ. Βούγιας: Η διοίκηση Ζέρβα έχει δυσανεξία στην κριτική

Δριμύτατη κριτική στην διοίκηση Ζέρβα ασκεί ο επικεφαλής της παράταξης «ΠΟΛΗχρωμη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ», Σπύρος Βούγιας, ο οποίος κάνει λόγο για «δυσανεξία» της στην κριτική εκαι την κατηγορεί ότι λειτουργεί κάτω από “αδιαφανείς συνθήκες”.

Στη τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβούλιουσχολιάζοντας την απόφαση της διοίκησης του δήμου να «αραιώσει» τις συνεδριάσεις του οργάνου ο κ. Βούγιας τόνισε πως η κίνηση «αποκαλύπτει την ανησυχία και τη δυσανεξία της για την κριτική και τον δημοκρατικό έλεγχο που ασκείται στο όργανο αυτό από την αντιπολίτευση».

Και πρόσθεσε πως η διοίκηση Ζέρβα προτιμά να λειτουργεί «ανενόχλητη, κάτω από αδιαφανείς συνθήκες και, χρησιμοποιώντας πρωτόγνωρες μεθόδους, να λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις».

Ακόμη ζήτησε από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου να συγκαλέσει άμεσα μια συνάντηση όλων των δημοτικών παρατάξεων, για να αντιμετωπιστούν οι δυσλειτουργίες του και να αποκτήσει ο θεσμός το κύρος και τη βαρύτητα που του αναλογεί στη διαδικασία της δημοκρατικής και ορθολογικής λήψης των αποφάσεων.

Μάλιστα, ο κ. Βούγιας κατέθεσε και κάποιες προτάσεις για την καλύτερη και πιο ουσιαστική λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου:

α) Τακτικές συνεδριάσεις κάθε δύο εβδομάδες με μικρότερο αριθμό θεμάτων και λογική χρονική διάρκεια των εργασιών του.

β) Σύνταξη της Ημερήσιας Διάταξης όχι μόνο με τυπικά, γραφειοκρατικά θέματα προς διεκπεραίωση (γραμμένα μάλιστα σε δυσνόητη, στεγνά υπηρεσιακή και, τελικά, απωθητική για τους μη μυημένους πολίτες, γλώσσα) αλλά και με γενικότερα θέματα (κυκλοφοριακό, καθαριότητα, πράσινο, σχολική στέγη, πολιτισμός κ.α.) που δεν συζητούνται ποτέ με ολοκληρωμένο τρόπο.

γ) Αυστηρός χρονικός περιορισμός των αρχικών ανακοινώσεων των υπεράριθμων «επικεφαλής» των (συχνά μονοπρόσωπων) παρατάξεων αλλά και δυνατότητα σύντομης δευτερολογίας τους μετά τις απαντήσεις του δημάρχου, ώστε να γίνεται στοιχειωδώς δίκαιος και πιο ουσιαστικός διάλογος.

δ) Προσπάθεια περιορισμού της θεματολογίας των ομιλητών σε ζητήματα που αφορούν γενικά στην τοπική αυτοδιοίκηση ή στην ευρύτερη πολιτική, διατηρώντας πάντοτε το επίπεδο ποιότητας ύφους και ήθους που αρμόζει σε έναν δημοκρατικό θεσμό όπως  το δημοτικό συμβούλιο μιας πόλης.

Να σημειωθεί πως τις επόμενες μέρες ο επικεφαλής της «ΠΟΛΗχρωμης Πόλης» θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου για μια συνολική αποτίμηση του πρώτου εξαμήνου της διοίκησης Ζέρβα.

Loading