Ο Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου αγνοεί τον εμπορικό κόσμο

Μετά από μια εκλογική αναμέτρηση είθισται οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις να δίνουν μια… περίοδο χάριτος στη νέα διοίκηση του εκάστοτε Δήμου, προκειμένου να υλοποιήσει το πρόγραμμα για το οποίο δεσμεύτηκε. Ωστόσο, όταν μια διοίκηση φαίνεται να κάθεται πάνω στις δάφνες της νίκης της, χωρίς να δείχνει διάθεση να στρέψει το ενδιαφέρον της στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών, τότε υπάρχει σημαντικό πρόβλημα.

Κάτι τέτοιο φαίνεται να συμβαίνει στο Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου και τη νέα διοίκηση του Κλεάνθη Μανδαλιανού, η οποία φαίνεται να αδιαφορεί προκλητικά για τον εμπορικό κόσμο της περιοχής, σε ένα πολύ απλό αίτημα που κατέθεσε από τον περασμένο Νοέμβριο(!). Το αίτημα αυτό έχει να κάνει με τη στέγαση του Εμπορικού Συλλόγου Ελευθερίου – Κορδελιού, το διοικητικό συμβούλιο του οποίου με επίσημο έγγραφό του από τις 12 Νοεμβρίου του 2019, αιτείται την παραχώρηση ενός μικρού γραφείου για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών του συλλόγου.

Να σημειωθεί εδώ, πως ο Σύλλογος έχει ήδη καταγράψει μια αξιοσημείωτη δραστηριότητα στην περιοχή, στηρίζοντας έμπρακτα δράσεις που προωθούν το εμπόριο και την τοπική αγορά του Ελευθερίου – Κορδελιού. Αντί λοιπόν το ζήτημα να λυθεί άμεσα, αφού για την κατάθεση του αιτήματος ακολουθήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες ή έστω να δοθεί μια απάντηση από την πλευρά της διοίκηση του Δήμου, το έγγραφο φέρεται –σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκαν στελέχη του Δήμου– να ξεχάστηκε (!) στο γραφείο του δημάρχου για αρκετούς μήνες.

Το έγγραφο με το αίτημα του Συλλόγου

Το politik.gr δίνει σήμερα στη δημοσιότητα το επίσημο αυτό έγγραφο που έχει αριθμό πρωτοκόλλου 44022. Συγκεκριμένα, το έγγραφο αναφέρει:

«Αξιότιμε κ. Δήμαρχε, το παρόν έγγραφο – αίτημα αφορά στη χορήγηση στέγης στο νεοσύστατο σωματείο μας, με την επωνυμία «ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΩΝ – ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ – ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ – ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ» με διακριτικό τίτλο «ΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ- ΚΟΡΔΕΛΙΟ» που ιδρύθηκε με σκοπό την ανάπτυξη της τοπικής αγοράς και την επίλυση προβλημάτων αυτής μέσα από συλλογικές δράσεις και σε συνεργασία με τους τοπικούς πολιτικούς φορείς. Παρακαλούμε να μας διαθέσετε κατάλληλο χώρο σε κάποιο από τα κτίρια της Δημοτικής Ενότητας Ελευθερίου – Κορδελιού, για να στεγάσουμε τα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου μας».

Προσφάτως, ο Εμπορικός Σύλλογος έφερε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και ζήτησε συγκεκριμένες εξηγήσεις από την πλευρά της διοίκησης, γιατί δεν έχει προχωρήσει η παραχώρηση χώρου στον Εμπορικό Σύλλογο ή έστω γιατί δεν έχει δοθεί έως σήμερα μια απάντηση για το τι προτίθεται να κάνει.

Στο πλαίσιο αυτό, η αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Έφη Καπνοπούλου, ανέγνωσε στο δημοτικό συμβούλιο ένα κείμενο – διαμαρτυρία.

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Ο Εμπορικός Σύλλογος Ελευθερίου – Κορδελιού δημιουργήθηκε με ένα πολύ δυνατό όραμα κι έναν σημαντικό αυτοσκοπό άξιο λόγου και συζήτησης, ώστε η επιτυχία του να λογίζεται ως κάτι περισσότερο από μια απλή επικερδής προσπάθεια. Γιατί στην επιτυχία του ή στην αποτυχία του θα καθρεφτίζεται ο κάθε ένας παλιός ή καινούριος επιχειρηματίας του Ελευθέριου – Κορδελιού. Στην επιτυχία ή στην αποτυχία του καθρεφτίζεται η παραμικρή επενδυτική κίνηση που υπάρχει στην περιοχή.

Μιλάμε για πάρα πολλούς επαγγελματίες, για πάμπολλους ανθρώπους που δουλεύουν και απασχολούν πολλές οικογένειες. Άνθρωποι που βιοπορίζονται και επιθυμούν να εξασφαλίσουν μια ποιότητα ζωής. Ο Εμπορικός Σύλλογος Ελευθερίου – Κορδελιού προσπαθεί να κρατήσει τον κόσμο του και να κεντρίσει κι ένα περαιτέρω ενδιαφέρον και από άλλους συνοικισμούς της Θεσσαλονίκης. Και φυσικά, μόνο οφέλη έχει για όλο το δήμο μας, διότι θα έχουμε ολόκληρο το δήμο δυνατό και ενεργό και όχι μόνο την περιοχή του Ευόσμου».

Επίσης, στο κείμενο γίνεται και αναφορά στις πολλές εκδηλώσεις που είτε έχει διοργανώσει ο ίδιος ο Εμπορικός Σύλλογος, είτε έχει συνδράμει μέχρι σήμερα. «Διοργανώνουμε εκδηλώσεις, ενημερωτικές ημερίδες, τουρνουά, καρναβαλικές παρελάσεις, χριστουγεννιάτικες πατινάδες και φυσικά πολλές ακόμη ιδέες που για να ευοδωθούν χρειαζόμαστε την υποστήριξη του δήμου μας. Με τη συνένωση των δήμων Κορδελιού και Ευόσμου η περιοχή μας έχει παραγκωνιστεί σε υπερθετικό βαθμό. Εμείς όμως, αγωνιζόμαστε εις το “εμείς”».

Ίδιο αίτημα, άμεση ανταπόκριση

Οι άνθρωποι του Ελευθερίου – Κορδελιού δεν έκρυψαν την ενόχλησή τους, για το γεγονός ότι έπειτα από ανάλογη πρόταση που κατατέθηκε από τον επίσης νεοσύστατο Εμπορικό Σύλλογο Ευόσμου, η ανταπόκριση του δήμου ήταν άμεση.

Μάλιστα, για το λόγο αυτό, στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, μέλη της διοίκησής του προσκλήθηκαν προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους. Τελικά, κάτι τέτοιο δεν συνέβη, αφού τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Ευόσμου δεν παρέστησαν στη συνεδρίαση.

«Εμείς αγωνιζόμαστε εις το ‘εμείς’. Εσείς;»

Μετά από την εκφώνηση του συγκεκριμένου κειμένου – διαμαρτυρία, θα περίμενε κανείς ότι η απάντηση του δήμου θα ήταν άμεση. Αν δεν έδινε τουλάχιστον μια γρήγορη λύση στο θέμα, τουλάχιστον θα έδινε απαντήσεις για το αν και το πότε προτίθεται ο δήμος να συμβάλει στην προσπάθεια και να προασπίσει την συνέχιση των δράσεων από την πλευρά του ήδη δραστήριου Εμπορικού Συλλόγου.

Αντ’ αυτού καμία απάντηση δεν ήρθε. Κανείς από τους δημοτικούς συμβούλους ή τον υπεύθυνο αντιδήμαρχο, δεν έλαβε τον λόγο να απαντήσει. Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να πάρει αντίγραφο του κειμένου, να το μελετήσει και στη συνέχεια να απαντήσει ή να καταθέσει μια δική του πρόταση.

Το προεδρείο του Συμβουλίου, φρόντισε πολύ γρήγορα, πιο γρήγορα από όσο θα φανταζόταν κανείς, αποφάσισε να αγνοήσει το κείμενο, απέφυγε να ανοίξει την κουβέντα περί κωλυσιεργίας του δήμου σε ένα εύκολο φαινομενικά θέμα και προτίμησε να στρέψει τη συζήτηση άρον – άρον αλλού, προκειμένου να αποφύγει τον σκόπελο, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο την εντύπωση ότι η διοίκηση του δήμου αδιαφορεί για τα προβλήματα του εμπορικού κόσμου της περιοχής.

Loading