Αντιδήμαρχος Σιντικής: «Περιμέναμε επενδυτές, μας ήρθαν μετανάστες»

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι του δήμου Σιντικής Σερρών, με την εγκατάσταση στην περιοχή τους κέντρου προσφύγων και μεταναστών και συγκεκριμένα στο Κλειδί, στο οποίο σήμερα φιλοξενούνται 600 άτομα από 23 χώρες. Μιλώντας στον Flash 99,4 και την εκπομπή «Απλά Επικίνδυνοι», ο αντιδήμαρχος Δ.Ε. Κερκίνης, Στάθης Ζαπρίδης, ξεκαθάρισε ότι από την πλευρά του δήμου, υπάρχει η οριστική αμετάκλητη απόφαση να μην υπάρξει κανένα κέντρο στο δήμο, που έχει καλύψει το ποσοστό 1%.

Μάλιστα υπάρχουν τέσσερις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου Σιντικής, κατά της εγκατάστασης κέντρου προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή τους.

600 άτομα φιλοξενούνται στη δομή αυτή τη στιγμή και υπάρχουν πληροφορίες για άλλα 200 που θα φθάσουν από τα νησιά

Στη δομή αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται κάτω από απάνθρωπες συνθήκες 600 άτομα, ανάμεσα τους 60-70 ασυνόδευτα, όπως υπογράμμισε στην ραδιοφωνική εκπομπή ο αντιδήμαρχος, «σε χαμηλές θερμοκρασίες, στις λάσπες και σε συνθήκες άθλιες που ούτε δεμένο σκυλί δεν κάθεται».

Εμμονή της κυβέρνησης να γίνει η δομή στο δήμο Σιντικής

Όπως ανέφερε ο κ. Ζαπρίδης, στις 4 Μαρτίου 2020, υπήρξε η κατηγορηματική διαβεβαίωση εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Μάνο Λογοθέτη,  ότι δεν πρόκειται να γίνει ανοικτό κέντρο λέγοντας μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Ζαπρίδη, «αν ανοίξει η δομή, κρεμάστε με στην πλατεία της Ροδόπολης».

Η αρχική απόφαση της κυβέρνησης ήταν να εγκατασταθεί το κέντρο στη Ροδόπολη, ωστόσο υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία και την αυτοδιοίκηση και αποφασίστηκε να γίνει στην περιοχή της Βυρώνειας σε πρώην στρατόπεδο. Όμως και αυτή η επιλογή συνάντησε τη σθεναρή αντίδραση της τοπικής κοινωνίας καθώς ήταν μέσα στον οικισμό και τελικά προτάθηκε η λύση του Κλειδιού, που είναι απομονωμένο σε ορεινή περιοχή και απέχει αρκετά χιλιόμετρα από τους κοντινούς οικισμούς.

Ο κ. Ζαπρίδης βλέπει εμμονή της κυβέρνησης να δημιουργηθεί δομή στο δήμο Σιντικής, παρά το γεγονός ότι ήδη η περιοχή έχει καλύψει το ποσοστό του 1%, καθώς φιλοξενούνται πρόσφυγες και μετανάστες σε ξενοδοχείο στο Σιδηρόκαστρο. «Να κάνει αποσυμφόρηση στο νησί του ο Μηταράκης και να τους φορτώσει σε εμάς», σημείωσε. Ο κ. Ζαπρίδης τόνισε ότι ο νομός Σερρών θέλει τουριστική ανάπτυξη και κατέληξε, «περιμέναμε επενδυτές και μας ήρθαν μετανάστες».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Σ. Ζαπρίδη στον Flash 99,4

Loading