Δ. Μελάς: «Μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις της Ευρώπης»

Τις απόψεις αναφορικά σε καίρια ζητήματα που έχουν προκύψει λίγο πριν οι πολίτες της χώρας οδηγηθούν στις κάλπες, ανέπτυξε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, Δημήτρης Μελάς.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με το πως πήρε την απόφαση να θέσει υποψηφιότητα στις επικείμενες ευρωεκλογές τόνισε πως: «Νίωθω ιδιαίτερα περήφανος που ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, επέλεξε να με συμπεριλάβει σε αυτό το υψηλού επιπέδου ψηφοδέλτιο και να διεκδικώ μια θέση στην επόμενη Ευρωβουλή.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε γιατί είμαστε έτοιμοι να παρακολουθήσουμε την ανατολή μιας ολοκληρωτικά νέας περιόδου στην διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς μετά την Συνθήκη της Λισαβόνας αυξάνονται σημαντικά οι νομοθετικές αρμοδιότητες του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο θα κληθεί ν’ αντιμετωπίσει πολλές πολιτικές προκλήσεις στην οικονομία, την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών, την ασφάλεια, την μετανάστευση. Αλλά θα προκύψουν και προκλήσεις αναπτυξιακές, όπως στη γεωργία, που αποτελεί έναν ισχυρό μοχλό για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, αφού πολλές νέες αποφάσεις αναμένεται να παρθούν ενόψει της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Έχοντας διατελέσει υπηρεσιακός υπουργός και γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και επικεφαλής σε θέσεις του ίδιου υπουργείου στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πιστέυω πως έχω την εμπειρία και την τεχνογνωσία να βοηθήσω τη χώρα μας ν’ ανταπεξέλθει σε όλες αυτές τις προκλήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Σε ερώτηση για το τι θα προτάξει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατεία προκειμένου να πείσει τους ψηφοφόρους του, ο κ. Μελάς υπογράμμισε ότι «δεν μπορώ να κρύψω ότι με διακρίνει ιδιαίτερη ευαισθησία όταν καλούμαι ν’ αντιμετωπίσω προβλήματα του αγροτικού τομέα. Μια αντιμετώπιση που προϋποθέτει ιδιαίτερη σοβαρότητα δεδομένων όσων ανέφερα παραπάνω σχετικά με τη Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και τους ορίζοντες που θ’ ανοίξει για την Ελληνική γεωργία τα επόμενα χρόνια.

Αυτός είναι ο τομέας που εστιάζω, αλλά δεν είναι ο μοναδικός, καθώς η εμπειρία της τεχνοκρατικής διακυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων μου δίνουν το έναυσμα να δηλώσω έτοιμος να παλέψω ουσιαστικά για να προασπίσω τα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά και να γίνω η φωνή ατόμων ή ομάδων που βιώνουν κάθε είδους κοινωνικό αποκλεισμό ή έχουν περιθωριοποιηθεί ελέω επιτακτικής ανάγκης αντιμετώπισης θεμάτων όπως η Ασφάλεια ή το Μεταναστευτικό.

Για μένα κομβικό ρόλο παίζουν τα θέματα παιδείας, κοινωνικής δικαιοσύνης, ισονομίας, αλλά και τα αναπτυξιακά μοντέλα που αν εφαρμοστούν σωστά θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να κάνουμε πράξη το brain gain και να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές.

Το στοίχημα λοιπόν αυτή τη φορά είναι να πάμε στην κάλπη και να ψηφίσουμε για την Ευρωβουλή με στοχασμό και σύνεση. Όχι να επιτρέψουμε σε άλλους να αποφασίσουν για το μέλλον των παιδιών και της Ελλάδας μας».

Αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, σημείωσε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κάτι μεγαλύτερο από μια οικονομική, θεσμική και κρατική ένωση. Είναι μια ένωση λαών, όχι μια ένωση κρατών, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο εμπνευστής της Eυρωπαϊκής Ιδέας, Jean Monnet. Συντάσσομαι με αυτή την προσέγγιση και θα χρησιμοποιήσω μια φράση του ιδίου για να συνοψίσω την προσωπική μου άποψη σχετικα με το πώς πρέπει ν’ αντιμετωπίζουμε τους ρόλους που καλούμαστε ν’ αναλάβουμε για να κάνουμε πραγματικότητα αυτή την ουσιαστική και λειτουργική ένωση των ευρωπαϊκών λαών: «Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων, αυτοί που θέλουν να είναι κάποιοι και αυτοί που θέλουν να κάνουν κάτι.» Εγώ επιλέγω το δεύτερο!

Τέλος μιλώντας για το πως μπορούν να αξιοποιηθούν οι εθνικές θέσεις διαπραγματευτικά για την ελληνική γεωργία, κατέληξε λέγοντας ότι «είναι γνωστό πως η  Ελλάδα αποτελεί έναν αγροτικό παραγωγικό “κινητήρα” υψηλής ισχύος και πολλαπλών δυνατοτήτων. Είναι επίσης γνωστό, πως η απόδοση αυτών των “μηχανών” αυξάνεται όσο πιο σωστό και πλούσιο είναι το “μείγμα” με το οποίο τροφοδοτούνται. Αυτό λοιπόν το μείγμα, είναι η γρήγορη ανάπτυξη υποδομών που θα διασφαλίσουν  ορθή κατανομή των κοινοτικών ενισχύσεων με βάση τις παραγωγικές ανάγκες κάθε Περιφέρειας.

Το σημαντικό που πρέπει να λάβει κανείς υπ’ όψιν είναι οι παραγωγικές ιδιαιτερότητες επιμέρους περιοχών που διαμορφώνουν διαφορετικές ανάγκες, άρα, απαιτείται ευελιξία και διαφοροποίηση στην διαχείριση των κεντρικών ζητημάτων, όχι μόνο μεταξύ Περιφερειών αλλά και πολλές φορές, εντός της ίδιας Περιφέρειας. Όλο αυτό το πλαίσιο θα αποτελέσει κεντρικό θέμα διαπραγμάτευσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τον Συμβούλιο στην αμέσως επόμενη περίοδο.

Η δέσμευση, όχι μόνο η δική μου, αλλά και όλων όσοι θα εμπλακούν στις προσεχείς διαπραγματεύσεις, τόσο σε επιπεδο Συμβουλίου Υπουργών όσο και Ευρωκοινοβουλίου, πρέπει να είναι η άμεση και ολοκληρωμένη αποτύπωση του Εθνικού Σχεδιασμού μας για την Γεωργία, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις διαπεριφερειακές και ενδοπεριφερειακές ιδιαιτερότητες σε εθνικό επίπεδο και η μεθοδική, οργανωμένη τεκμηριωμένη αλλά και αγωνιστική διαπραγμάτευση στο ευρωπαϊκό γήπεδο.

Τα θεσμικά περιθώρια ευελιξίας για αποτελεσματικές λύσεις θα υπάρχουν και η προσωπική μου δέσμευση, στην περίπτωση που εκλεγώ, είναι η εξάντλησή τους για την διαμόρφωση μιας βιώσιμης και αναπτυξιακής προοπτικής για τον Ελληνικό αγροτοδιατροφικό τομέα».

Loading