Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο… απόλυτος Σουλτάνος!

Ο Ερντογάν έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιο «Σουλτάνος». Η επίσπευση των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών αποδεικνύει τη βιασύνη του να συγκεντρώσει στο πρόσωπό του… όλες τις εξουσίες!

Οι ραγδαίες αλλαγές στον εκλογικό Νόμο της Τουρκίας θα βοηθήσουν τον Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν να ενισχύσει και άλλο την δύναμή του. Είναι μία διαδικασία που θα περάσει μέσα από το Κοινοβούλιο με πολλές εκτιμήσεις πάντως να αναφέρουν πως οι νέες διαφοροποιήσεις είναι μεγάλο ρίσκο και μπορεί να επιφέρουν κίνδυνο αλλοίωσης ψήφων ή γενικότερης αλλοίωσης και εξαπάτησης της εκλογικής διαδικασίας.

Όταν οι Τούρκοι πάνε στις κάλπες τον προσεχή Νοέμβριο ή και νωρίτερα θα επιλέξουν ένα νέο Κοινοβούλιο που θα επικεντρώσει την δύναμή του στον πρόεδρο της χώρας. α ισχύει.

Το κόμμα που θα επωφεληθεί περισσότερο της κατάστασης θα είναι το εθνικό MHP, για το οποίο οι αναλυτές λένε πως είχε χάσει μεγάλο μέρος της υποστήριξης των ψηφοφόρων μετά την συνεργασία του με το κόμμα AKP του Ερντογάν.

Αποτέλεσμα εικόνας για ERDOGAN

Οι αλλαγές που προτείνονται θα αρχίσουν να συζητώνται άμεσα στο Κοινοβούλιο και έχουν προταθεί για παραμένει η δύναμη του Ερντογάν. Ξεκινούν όμως παράλληλα και μία αμφιλεγόμενη μετάβαση και αλλαγή δεκαετιών στα δημοκρατικά στοιχεία της χώρας, αλλά και ως προς το Κοινοβούλιο. Ουσιαστικά φτιάχνουν ένα καθεστώς που θα εξαρτάται από την προεδρία καθαρά. Από τον πρόεδρο Ερντογάν!

Ένας… σουλτάνος που είχε εξοντώσει τους αντιπάλους τους στον πολιτικό… στίβο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα σχεδόν δύο χρόνια πίσω και έχει ρισκάρει να χάσει τους δεσμούς και την στήριξη των ΗΠΑ και της Ευρώπης με την επίθεση στις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία.

Μαζί το AKP και το MHP έχουν 352 Βουλευτές στο Κοινοβούλιο των 550 στην Τουρκία. Πολύ παραπάνω από τους 276 που απαιτείται για να περάσει ο Νόμος!

Μέσα σε αυτήν την κατάσταση οι αρχές θα μπορούν να τοποθετούν Κυβερνητικούς σε κομβικά σημεία που θα γίνεται η διαδικασία ή σε χώρους για δημοψήφισμα, να ελέγχουν τα όργανα επιβολής της τάξης πως κυλά η ψηφοφορία και να επιτρέπεται η καταμέτρηση των ψήφων ένας προς ένας και ακόμα και τα λευκά, ένα θέμα που είχε τεθεί προς προβληματισμό στο καθεστώς και στα όσα είχαν τεθεί προς εφαρμογή το 2017. Τελικά δεν είναι… άστοχες οι φωνές της Δύσης για τα όσα θα γίνουν στις επικείμενες εκλογές.

‘Υπό την σκιά των όπλων’

Εάν τα βάλεις όλα μαζί αυτά τα νέα μέτρα αποτελούν ‘τεράστια απειλή για δίκαιες εκλογές’, όπως λέει το κόμμα CHP που αντιτίθεται έντονα στην διαδικασία και το τόνισε και στην επαφή των εκπροσώπων των οκτώ κομμάτων. «Ο κίνδυνος του να κάνει εκλογές υπό την σκιά των όπλων θα θέσει πίεση στους ψηφοφόρους», είπε ο ειδικός σε θέματα νομοθεσίας Ογκούρ Μπαϊρακτουτάν, εκπρόσωπος του CHP. Στάθηκε στην εικόνα των οργάνων τάξης και των ένοπλων δυνάμεων σε εκλογικά κέντρα.

Η Κυβέρνηση λέει πως όλο αυτό είναι υποχρεωτικό για να διαχωριστεί η επιρροή των Κούρδων που επιδιώκουν την απόσχιση ορισμένων περιοχών της Τουρκίας. Ειδικά στη νοτιοανατολική Τουρκία. Κάθε ψήφος μετράει την επόμενη χρονιά. Αλλωστε, στη διαδικασία για μία πιο ενισχυμένη προεδρία ο Ερντογάν νίκησε οριακά. Πολύ οριακά. Πολλά μέλη του Κοινοβουλίου έχασαν την στήριξη του κόσμου. Με το νέο σύστημα θα χρειάζεται κάποιος καθαρή νίκη. Καθαρή πλειοψηφία για μία νίκη από τον πρώτο γύρο.

«Ο Τούρκος πρόεδρος ξέρει πως ακόμα και ένα μικρό μέρος των ψήφων μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα και χάσει εκλογές που δεν αντέχει να χάσει. Δεν είναι κάτι που θα το αντέξει. Εκτιμώ ότι θα έχει και άλλες ενέργειες για να διασφαλίσει τη νίκη», λέει ο Βολφάνγκο Πίκολι, συνιδρυτής της Teneo Intelligence, σχετικής ερευνητικής εταιρείας στο Λονδίνο.

Ταγίπ Ερντογάν: Ο άνθρωπος που θέλει να γίνει Σουλτάνος!* (pics)

«Η όποια αντίδραση υπάρχει δεν μπορεί να υπερκεράσει την συμμαχία των AKP-MHP», συμπληρώνει. Το κόμμα του Ερντογάν δεν έχει κάνει ποτέ εσπευσμένα ή νωρίτερα εκλογές στα 15 χρόνια της δυναμικής παρουσίας του. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι δεν θα πάει σε εκλογές πριν τον Νοέμβριο του 2019.

Αν σκεφτεί κανείς πώς ο Τούρκος πρόεδρος εξελισσόταν και ταυτόχρονα μετάλλασσε το καθεστώς του από το πραξικόπημα και μετά, τίποτε απ’ όσα βλέπουμε δεν μας προξενεί εντύπωση. Εσωτερικά και εξωτερικά η… ερντογανική Τουρκία ακολουθούσε τη νομοτέλεια του νεοαυταρχικού καθεστώτος, σπάζοντας όλες τις συμμαχίες. Ο Ερντογάν στη συναναστροφή του με την Δικαιοσύνη, τους ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφους και αντιπάλους όλων των αποχρώσεων απέδειξε πως στέκεται στον αντίποδα του συντάγματος.

Loading