Επιστήμονες ανακάλυψαν μυρμήγκια-καμικάζι!

Οι επιστήμονες που ειδικεύονται στην εντομολογία σίγουρα θα γνωρίζουν πολλά για τα μυρμήγκια και τα επιμέρους υποείδη αλλά σίγουρα το συγκεκριμένο είδος εντυπωσιάζει καθώς πρόκειται για μυρμήγκια- καμικάζι τα οποία σε περίπτωση που απειληθεί η φωλιά τους, εκρήγνυνται!

Ο λόγος  για το είδος Colobopsis explodens, το οποίο διατηρεί εδώ κι εκαντοντάδες χιλιάδες χρόνια, μία ανεπανάληπτη ιδιότητα, που του επιτρέπει να αμύνεται στις περιπτώσεις που απειλείται.

Πιο αναλυτικά, το είδος που ευδοκιμεί στα τροπικά δάση της νοτιοανατολικής Ασίας έχει την μοναδική ικανότητα να εκρήγνυται όταν κάποιος εισβολέας απειλεί ολόκληρη την φωλιά του είδους, εκκρίνοντας μία τοξική κολλώδη ουσία από τους αδένες τους, δημιουργώντας μία κατάσταση που αποτρέπει τους εχθρούς από το να πλησιάσουν περισσότερο.

Πότε ανακαλύφθηκε το μυρμήγκι-καμικάζι

Το συγκεκριμένο είδος μυρμηγκιού, το οποίο ανακαλύφθηκε το 1936 από βιολόγους, αποτελεί πλέον το κύριο αντικείμενο μελέτης των εντομολόγων, οι οποίοι παρουσιάζονται εντυπωσιασμένοι από τις συλλογικές τακτικές άμυνας κι επιβίωσής τους στην ζούγκλα, όπου οι θηρευτές κι οι κίνδυνοι παραμονεύουν σε κάθε σημείο.

Εντύπωση, όμως, προκάλεσε κι ανακάλυψη ακόμη μία τακτικής των υμενόπτερων εντόμων, τα οποία επιλέγουν τα πιο μεγαλόσωμα και δυνατά μέλη της φωλιάς για να την υπερασπιστούν απέναντι στους πιθανούς κινδύνους, φράζοντας με τα υπερμεγέθη κεφάλια τους την είσοδο της φωλιάς.

Η ερευνητική αποστολή που «όργωσε» για διάστημα ενός μήνα το νησί Βόρνεο της Ινδονησίας με σκοπό την πλήρη καταγραφή της ζωής και των συνηθειών του μυρμηγκιού Colobopsis explodens αποτελούμενη από βιολόγους, εντομολόγους, χημικούς και βοτανολόγους, ήταν η πρώτη απόστολή που κατάφερε να φέρει στο φως αυτά τα μοναδικά ευρήματα, καθώς από το 1936 και την ανακάλυψη του είδους αυτού, δεν είχε λάβει καμία άλλη καταγραφή.

Αξίοζει να αναφέρουμε ότι, τα μυρμήγκια αποτελούν μαζί με τις μέλισσες και τις σφήκες την τάξη των υμενόπτερων εντόμων, ενώ η παρουσία τους στον πλανήτη φτάνει τα 130 εκατομμύρια χρόνια, ενώ από τα 22.000 ξεχωριστά είδη που εκτιμάται ότι υπάρχουν στον πλανήτη, έχουν ταξινομηθεί μέχρι σήμερα μόλις τα 12.500.

Loading